Káposztás harcsa

Hozzávalók: 80 dkg tisztított harcsa, 2 vöröshagyma, 2 babérlevél, fél csokor kapor, fél csokor tárkony, só, 2 dl tejföl, 40 dkg túró, 3 tojás, 5 dkg zsír, 4 dkg liszt, 10 dkg búzadara, 60 dkg kovászolt savanyú káposzta.

Az alapléhez fél liter vizet egy lábasban felteszünk melegedni. A harcsát nyakánál bevágjuk, bajszát és uszonyait eltávolítjuk. majd a fejét, uszonyait és farok részét a forró vízbe helyezve feltesszük főzni. A vöröshagymát megtisztítjuk, az egyik felét félfőre vágva az alaplébe tesszük, a többit finomra aprítjuk.

Egy nagyobb lábasban két fakanál zsírt felolvasztunk, ebben üvegesre pároljuk a hagymát. Rászórjuk a káposztát, öntünk alá egy deci vizet, és fedő alatt addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul.

A fejétől-farkától megfosztott harcsát egy vízszintes vágással a csontról levágjuk, bőrös felét beirdaljuk, majd szeleteket készítünk belőle. Alaposan besózzuk, és egy tálban pihentetjük.

A galuskához a túrót keverőtálban összetörjük, sózzuk, és búzadarát adunk hozzá. Beleütjük a tojásokat. Összevágott kaporral ízesítjük, és kicsit állni hagyjuk.

A párolódó káposztára apróra szelt tárkonyt szórunk.

A gombóchoz felteszünk két liter vizet melegedni.

A hal alaplevéből három merőkanálnyit a káposztára teszünk, enyhén megsózzuk, majd ráhelyezzük a halszeleteket.

Az idő közben felforrt vízbe két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk és kifőzzük. Tálalásig a vízben állni hagyjuk.

A halat a káposztáról leszedjük, majd egy evőkanál liszttel, két deci tejföllel habarást készítünk. Két merőkanál alaplével apránként felmelegítjük, simára keverjük, és a káposztára borítjuk. Amennyiben szükséges, alaplevet még adhatunk hozzá. Visszatesszük a halszeleteket, és a galuskákkal tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu