Magyarország vár: Kalandok a Zemplénben

Végeláthatatlan erdőségek, csendesen csordogáló, máskor vadul vágtató folyók, változatos bringás, hajós és gyalogtúra-útvonalak – a Zempléni-hegység ideális terep azoknak, akik szeretik aktívan tölteni a szabadidőt.

A Zemplént elsősorban érintetlensége miatt keresik fel a természet szerelmesei. Nem véletlen, hogy a hegység szívéből, Hollóházáról indul hazánk leghosszabb túraútvonala, az Országos Kéktúra, és a közelben, Sátoraljaújhelyen végződik az Alföldi Kéktúra is. Telkibánya környékén – ahogy a Zemplénben máshol is – az erdőt számos murvás erdei út szeli át, ezek ideálisak a kerékpáros túrázóknak. Aki hosszabb bringás utat tervez, az az EuroVelo 11-es útvonalán Kassától egészen Sárospatakig kerekezhet.

 

Adrenalinfröccs kicsiknek és nagyoknak

Sátoraljaújhely ideális kiindulópontja a különböző csillagtúráknak, de helyben sem lehet unatkozni. A Zemplén Kalandparkban libegőzhetünk, kipróbálhatjuk a bobpályát, vagy adrenalinlöketet kaphatunk a kabinos és az átcsúszó kötélpályán. Az idén átadott Nemzeti Összetartozás Hídja messze földről vonzza a vendégeket. Hétszáz méter hosszúságával ez a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja.


Túrák a Zemplén mélyén

A Zemplén legszebb, érintetlen erdőrengetegében, faóriások között várja az erdők szerelmeseit a Pálházi Állami Erdei Vasút, hazánk legrégebbi erdei kisvasútja. A szerelvény hét kilométeres útja során Pálházától Kőkapu érintésével 40 perc alatt jut el Rostallóig.

Ha komolyabb emelkedőkön is szeretnénk próbára tenni magunkat, Füzérről indulva megmászhatjuk a szlovák határon fekvő, 895 méteres Nagy-Milicet, a Zempléni-hegység legmagasabb pontját. A szomszédos Kis-Milicen álló Károlyi-kilátóból remek panorámát élvezhetünk.

 

Induljunk útnak az aranyásók nyomában!

Utunkat nyugat felé folytatva az „aranygombos” jelzővel illetett Telkibányára érkezünk, ahol évszázadokon keresztül folyt az arany- és ezüstbányászat. A település múltjába ad betekintést az Érc- és Ásványbányászati Múzeum, valamint az Aranyásók útja tanösvény. Akit jobban érdekel a téma, szakavatott helyi vezetővel bejárhat néhány régi tárnát, és ha szerencséje van, különleges kristályokat is találhat. Nézzük meg a Szent Katalin-kápolnát és a hozzá tartozó Ispotály Romkertet is, amely az ország egyik legszebb, helyreállított műemléke.


A kultúra kincsei
  • Keressük fel Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumát, amely Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett áll.
  • Hollóházán, a kétszintes Porcelánmúzeumban kronologikusan felépített kiállítás mutatja be hazánk legrégebbi, folyamatosan működő porcelángyárának történetét.
  • Vizsolyban nyomtatták az első teljes magyar nyelvű bibliafordítást 1590-ben. A vaskos kötet egy teljes, eredeti példánya látható a középkori freskókkal díszített református templomban, a helyi könyvnyomtatás és a biblia történetét pedig a Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumban ismerhetjük meg.
  • Vizsoly további érdekessége Méhes Gergő méhészete, ahol testközelből ismerhetjük meg ezt a különleges szakmát, miközben finomabbnál finomabb mézeket kóstolhatunk.


Forrás: turizmus.com (Magyarország vár magazin)

Nyitókép: Zempléni-hegység (Zemplén Információs Hírportál)

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu