Innovatív védjegy született a helyi termékeket kínáló szolgáltatók elismerésére

Első alkalommal adták át a „Helyben vagyunk” védjegyet, mely más minősítésektől eltérően nem a helyi termékre koncentrál, hanem a mögé felépített minőségi szolgáltatást, élményt minősíti.

Az augusztus 24-én, Szombathelyen rendezett átadóünnepségen több ágazat képviselői (köztük nyitott porták, termelői piacok, vendéglátóegység, közösség által támogatott gazdaság) kapták meg a minősítést. Az ünnepség kísérőprogramjaként a védjegyesek ízelítőt is adtak szolgáltatásiakból, termékeikből, így lehetett kóstolni, vásárolni, illetve megismerni a szereplőket. 

A minősítést olyan szolgáltatók kaphatják meg, amelyek - a magas minőségű helyi termék megvásárlásának lehetősége mellett -, egyre inkább élményt és tudást kívánnak nyújtani partnereik, vásárlóik számára. A jelentkezés továbbra is nyitva áll azok előtt, akik hisznek a vidékfejlesztés erejében és a tudatos vásárlói kör kialakításában

– tudta meg a turizmus.com.

A cél, hogy országos lefedettségű szakmai partnerség alakuljon ki a helyi élelmiszerekért, a minőségi turizmusért és vendéglátásért tenni akarók között. A hálózati munkát segíti a “Helyi termék értékesítési pontok” hálózatának kialakítása. 

A védjegyhasználókat közös arculattal segítik, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, piacok, bevásárlóközösségek külön-külön piktogramos jelölést használhatnak. Emellett szakmai segítségnyújtás, szakértők bevonásával végzett marketingtevékenység, közös érdekképviselet, tájékoztatások, közös gazdaságlátogatások, tanulmányutak segítik a hálózat szereplőinek fejlődését.

A védjegyet elnyerő szolgáltatók vállalják, hogy egymás portékáit, promóciós anyagait megjelenítik saját gazdaságukban is. Elkötelezettek abban, hogy a hagyományokat és a tudást, valamint a kulturális és természeti, környezeti, társadalmi értékeket megőrzik és népszerűsítik. 

A Helyben vagyunk védjegy használatának első éve teljesen térítésmentes. Ebben az időszakban minden résztvevő eldöntheti, hogy a várakozásai visszaigazolódtak-e, de már ekkor is élvezheti a védjegy kínálta szolgáltatásokat. Utóbbiak köre folyamatosan bővül és esetenként teljesen térítésmentes.

A védjegy innovatív kezdeményezésként a Pannon Helyi Termék és a Kisléptékű Termékelőállítók Érdekképviselete együttműködésében, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az Agrárközgazdasági Intézet és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával jött létre.


Forrás: turizmus.com

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu