Egerszalóki élmények: tapasztalatok a falusi turizmusban

Az elmúlt hétvégén izgalmas és inspiráló eseményt szerveztünk Egerszalókon, ahol a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által szervezett "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzés keretében részt vett hallgatók egy különleges „Jó gyakorlat” programban. Az esemény célja volt, hogy az elméleti órákat követően a hallgatók számára lehetőséget biztosítsunk arra is, hogy megismerjék egymást és építsenek kapcsolatokat egymással.

A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünk 70 órájának, utolsó része egy "Jó gyakorlat" modul. A képzésen résztvevő hallgatók ekkor egy vidéki desztinációba látogatnak el, ahol egymást megismerve falusi szolgáltatókkal is találkoznak. 

2024. február 17-én a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesülettel közösen, Egerszalókra látogattunk el hallgatóinkkal. A találkozó és a gyors ismerkedés után csoportokra oszlottunk, és elindultunk a vendégházak felfedezésére. A helyszínek között szerepelt az Ámbitus Vendégház, mely négy napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkező egység. A vendégházban az elmúlt években fejlesztések történtek, melyről a vendégház tulajdonosa mesélt a hallgatóknak. 

Az Ámbitus Vendégházat követően a desztináció értékeit is felfedeztük. A Tarna-völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő könnyen vágható, jól faragható, ezt elődeink előszeretettel hasznosították. Vájtak bele pincét, lakást, istállót és a kivágott kövekből házakat építettek. Egerszalókon a 20. század. közepén 33 barlanglakás volt. Feltételezhető, hogy a lakások a 17-18. században készültek. A legutolsókat a 20. század végén még lakták. A szakmai tanulmányút során így Egerszalók egyik különlegességét, a barlanglakásokat is bemutatták nekünk. A barlanglakásoknál egy rövid ismeretterjesztő film is megtekintésre került a térségről.

A barlanglakások megtekintését követően Egerszalók főterére látogattunk el, majd a Veronika Vendégházba tértünk be. A vendégház egyszerre modern kényelmet és hagyományos hangulatot kínálja, amelyek tökéletes egyensúlyt teremtettek a vendégek igényei és a helyi hagyományok között. A szálláshely-szolgáltatók értékes tapasztalataikat osztották meg velünk, bemutatva azokat a módszereket és gyakorlatokat, amelyek segítik a sikeres vendégfogadást és az vállalkozás fenntartását. Ezt követően ellátogattunk a Kemencés Udvarházba is, mely nagy kertjével, kapcsolódó szolgáltatásaival mintaként szolgál a leendő falusi szálláshely-szolgáltatók számára. Végül, de nem utolsósorban ellátogattunk a Helli Pincészet borospincéjébe, ahol megismerhettük a helyi borászat hagyományait és kóstolókon részt vehettünk. A borászatok és borospincék szerepe kiemelkedő a falusi turizmusban, hiszen a helyi borok kóstolása és megismerése nem csupán gasztronómiai élményt nyújt, hanem lehetőséget teremt a helyi termelők támogatására és a közösségi élmények megélésére is.


Összességében, számos értékes tapasztalattal gazdagodtunk, amelyek segítenek abban, hogy a falusi turizmus terén sikeresen működő szálláshelyeket és szolgáltatásokat fejlesszenek a jövőben a hallgatók. A helyi vendégházak, borospincék és egyéb látnivalók megtekintése mellett a résztvevők között kialakult kapcsolatok és tapasztalatcserék is hozzájárulnak ahhoz, hogy még magasabb színvonalon tudjanak szolgáltatásokat nyújtani a vendégeinknek. Egerszalók egyedülálló atmoszférája és vendégszeretete pedig még inkább megerősítette bennük azt az elhatározást, hogy aktívan részt vegyenek a falusi turizmus fejlesztésében és népszerűsítésében.

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu