Mostantól Magyarország világörökségei is felfedezhetőek a Google Arts & Culture felületén

Magyarország, az UNESCO által világörökségként számontartott nevezetességei is megtekinthetőek mostantól a Google Arts & Culture oldalán.

A Google Arts & Culture kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a kulturális intézmények és elismert művészek közreműködésével az online térben mindenki számára elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit.

Ennek köszönhetően a felhasználók lehetőséget kaptak arra, hogy új helyeket, látványosságokat vagy műalkotásokat fedezzenek fel és közelebbről is megismerjék a világ legfontosabb történelmi eseményeit. Mostantól Magyarország, az UNESCO által világörökségként számontartott nevezetességei is megtekinthetőek az oldalon, amelyre az alábbi négy helyszín került fel:

Budapesti Duna-part, Várnegyed és Andrássy út: Az idén 150. születésnapját ünneplő főváros Duna-parti területe és Várnegyede 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listára, amely 2002-ben az Andrássy úttal és szomszédságával is kiegészült, annak építészeti és kulturális látványosságainak köszönhetően.

Az esti Lánchíd képe a Várnegyeddel
Fotó: artsandculture.google.com

Pécs és az ókeresztény sírkamrák: A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont, ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamrarendszer is, amely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.

Föld alatti sírkamra Pécsett
Fotó: artsandculture.google.com

Pannonhalmi Főapátság: Az alig négyezer lakossal rendelkező Pannonhalma legmagasabb pontján tornyosuló, több mint ezer évvel ezelőtt alapított Bencés Főapátság kiemelkedő szellemi és kulturális központként működött hosszú éveken át, ezzel érdemelve ki ‘96-ban a világörökségi címet.

Az őszi színekben pompázó apátság és környéke
Fotó: artsandculture.google.com

Hollókő: A nevében legendát őrző település óvárosa, ahol szinte érintetlenül fennmaradtak az elmúlt korok hagyományőrző épületei és jellegzetességei, s a terület egyik legszebb látványossága, a Hollókői vár 1987-ben méltán vált az UNESCO által a világörökség részévé.

Hollókő központja felülről
Fotó: artsandculture.google.com

A Google Arts & Culture felületén a felhasználóknak a magyarországi látványosságok mellett arra is lehetőségük nyílik, hogy az UNESCO gyűjteményében szereplő további világörökségi helyszíneket, így Mongólia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország és Spanyolország nevezetességeit is megtekintsék.

Forrás: turizmus.com

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu