Sváb gombóc

Sváb gombóc

Hozzávalók: (10 főre) 1,5 kg darált lapocka, 3 tojás, só, 3 púpos evőkanál őrölt paprika, 30 dkg rizs, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 8 babérlevél, 3 teáskanál egészbors, 50 dkg vöröshagyma, 4 evőkanál sertészsír, 1,5 liter abalé (húslé), 2,5 kg káposzta, 5 dl paradicsomlé, 2 púpos evőkanál liszt. Tálaláshoz tejföl.

A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a káposztát lereszeljük és enyhén besózzuk. A hagymából húsz dekát két evőkanál zsíron üvegesre párolunk, egy evőkanál őrölt paprikával összekeverjük, és a darált sertéshúsra borítjuk. Rátesszük az átmosott rizst, újabb két evőkanál őrölt paprikát, két evőkanál sót, két kávéskanál őrölt borsot és három tojást. Ezt az egészet kézzel összegyúrjuk.

Két evőkanál zsíron a maradék vöröshagymát is megpároljuk, és belekeverjük a sóból kinyomott káposztát. Ezzel már nem hevítjük tovább.

A főzőedényünk aljában elterítünk egy sor káposztát, négy babérlevelet, három teáskanál egész borsot szórunk rá, majd erre vizes kézzel húsgombócokat formázunk. Amikor elkészülünk az első sorral, a gombócok tetejét lehintjük egy kanál liszttel, és befedjük káposztával.

Újra gombócozunk, lisztezünk, és az egészet káposztával lezárjuk. Ismét négy babérlevelet teszünk a tetejére. Felöntjük először paradicsomlével, majd annyi húslével, hogy a lábas tartalmát elfedje.

Fedő alatt, lassú tűzön, kb. két órán át főzzük.

Tálalásnál tejfölt és friss kenyeret kínálunk hozzá.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu