Szalontüdő Pisti módra, petrezselymes tarhonyával

Szalontüdő Pisti módra, petrezselymes tarhonyával

Hozzávalók: 1 sertéstüdő, 2 szív, 3 nyelv, 4 db citrom, 3 gerezd fokhagyma, 4 vöröshagyma, 1 fakanálnyi sertészsír, 6 babérlevél, 6 egész fűszerpaprika, 1 teáskanál egészbors, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 4 karika csípős paprika, 1 teáskanál mustár, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 50 dkg tarhonya, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál étolaj, 4 evőkanál cukor, só.

A jó alaposan kiáztatott húsokat nagyobb fazékba tesszük, majd befűszerezzük. Adunk hozzá három egész fűszerpaprikát, három babérlevelet, teáskanálnyi egész borsot, egy megtisztított vöröshagymát, három gerezd fokhagymát, egy citromot karikákra vágva, és három teáskanál sót. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd egy órán át, fedő alatt főzzük.

Ezután kiszedjük a léből, és megvárjuk, amíg a húsok kihűlnek. A levét egy másik edénybe leszűrjük.

Közben a tarhonyát az étolajon megpirítjuk, felengedjük dupla mennyiségű forró vízzel, sózzuk, és apróra vágott petrezselyemzöldet keverünk hozzá. Sütőbe toljuk, és abban készre főzzük.

Három vöröshagymát lereszelünk. A húsokat vékony csíkokra szeljük, a tüdő hörgőit közben eltávolítjuk. A nyelvet megtisztítjuk, ezt is összevágjuk.

A vöröshagymát zsírban üvegesre pároljuk, majd ráborítjuk a belsőségeket, és felengedjük annyi alaplével, hogy az edény tartalmát ellepje. Ízesítjük őrölt paprikával, három babérlevéllel, egy teáskanál sóval, csípős paprika karikákkal, mustárral, négy egész fűszerpaprikával, és az egészet fedő nélkül, húsz percig főzzük.

Ezután a cukrot egy kisebb lábasban addig kevergetjük, míg karamellizálódik, és ezt is hozzákeverjük. A tejfölből és lisztből habarást készítünk. Apránként forró szafttal felhígítjuk, és az ételünket besűrítjük vele.

Petrezselymes tarhonyával kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu