Nokedli leves gazdagon

Nokedli leves gazdagon

Hozzávalók (10 főre): 30 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál sertészsír, 4 nagy fej vöröshagyma, 2 kg burgonya, 4 tv-paprika, 5 paradicsom, 2 evőkanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 pár Tóalmási füstölt kolbász, 2 kg hátsó füstölt csülök, 1 csokor zeller, 1 kis fej kelkáposzta. A nokedlihez: 2 tojás, kb. 40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, fél deci víz.

Először a füstölt szalonnát, és a húst felkockázzuk. Egy bográcsban felolvasztjuk a zsírt, és szép színesre, ropogósra sütjük benne a füstölt szalonnát. Ezt kiszedjük egy tányérba. A zöldségféléket megtisztítjuk, felaprítjuk.

A kockákra vágott vöröshagymát elkezdjük sütni a zsírban. Fél deci vizet öntünk alá, tovább pároljuk, majd ráborítjuk a csülköt. Összeforgatjuk, ezután belekerülhet a paprika, paradicsom is. Ízesítjük egy evőkanál őrölt paprikával, két teáskanál őrölt borssal, három dl paradicsomlével, egy púpos teáskanál sóval. Tovább hígítjuk egy liter vízzel, és hosszasan főzzük, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.

Ekkor rádobhatjuk a zeller zöldjét.

Elkészítjük a nokedlit. A tojásokat egy kávéskanál sóval, fél deci vízzel felverjük, annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű masszát kapjunk.

A levesünkbe beletesszük a felkarikázott kolbászt, ezután már a nokedli is belekerülhet. Vizes deszkáról, késsel szép nagy darabokat szaggatunk a levesbe.

Megvárjuk, míg megfő, majd a levest megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, és a szalonna pörcökkel együtt tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu