Újfalui nyertes ragu

Újfalui nyertes ragu

Hozzávalók: (12 főre) 2 kg sertéscomb, 50 dkg csiperkegomba, 50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller), 1 kg füstölt, előfőzött csülök, 1 liter csülök főzőlé, 20 dkg zöldborsó, kevés szárított vargánya, 20 dkg kolozsvári szalonna, fél szál füstölt kolbász, 2 paprika, 2 paradicsom, 50 dkg vöröshagyma, 2 krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 teáskanál őrölt bors, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 20 dkg sertészsír, 2 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél.

A zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát és petrezselyem gyökeret karikákra, a zellert, krumplit, karalábét nagyobb kockákra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, felcsíkozzuk. A vöröshagymát kockákra szeljük. A gombát megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. A szalonnát csíkozzuk, a kolbászt karikákra aprítjuk. A megtisztított fokhagymát megrottyantjuk. A sertéshúst megmossuk, és felkockázzuk.

Egy nagyobb fazékban a zsírt felolvasztjuk, megpároljuk rajta a hagymát. Ráborítjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Ezután következik a szalonna, a kolbász, a paprika és a paradicsom.

Húsz perc múlva fűszerezzük őrölt paprikával, őrölt borssal, babérlevéllel, és a csülök levével felöntjük. Amennyiben szükséges, a levét főzés közben még vízzel is pótoljuk.

Bő fél óra múlva belekerülhetnek a felaprított zöldségek, a gomba, és a füstölt, főtt, kis kockákra vágott csülök. Ízlés szerint sózzuk, ha szükséges. Beledobjuk a csokorba kötött petrezselyemzöldet és a vargányát is.

Amikor minden megpuhult, ráöntjük a zöldborsót, és készre főzzük a ragut.

Ez egy kifejezetten bográcsos étel, de természetesen főzőlapon is elkészíthetjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu