Kapusznyik (káposztás kalács)

Kapusznyik (káposztás kalács)

Hozzávalók: (3 rúd kapusznyikhoz) 1 kg liszt, 3 evőkanál cukor, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 20 dkg zsír, 3 teáskanál só, 3 egész tojás.

A káposztához: 2 kg káposzta, ízlés szerint só, 1 fakanálnyi sertészsír, 1 teáskanálnyi őrölt feketebors, 2 evőkanál cukor.

A lisztet átszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk a kristálycukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hogy megkeljen.

A lisztbe belekanalazzuk a zsírt, összemorzsoljuk, sóval megszórjuk, és hozzáöntjük az élesztős tejet. Összeállítjuk a tésztát. Ha szükséges, langyos tejjel, vagy vízzel lazíthatjuk a masszát. Két egész tojást hozzádagasztunk, ezzel is jól kidolgozzuk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük, míg megkel.

Közben a káposztát lereszeljük. Enyhén megsózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. Ezután a vizet kinyomjuk belőle, majd zsírban megpároljuk. Őrölt borssal, és cukorral ízesítjük. Amikor elkészült, hűlni hagyjuk.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, három cipót készítünk belőle. Ezeket egyenként téglalap alakúra kisodorjuk, bőségesen megrakjuk dinsztelt káposztával, feltekerjük, és kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.

Egy tojást felverünk, és ezzel megkenjük a kalácsok tetejét. Előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu