Krumplis dübbencs

Krumplis dübbencs

Hozzávalók: (dupla adag) 2 kg liszt, 10 dkg élesztő, 3 dl enyhén cukros tej, 2 tojás, 2 csapott evőkanál só, 3 evőkanál sertészsír, 4 közepes nagyságú krumpli, 1 kg túró, 4 evőkanál tejföl, só, 2 csokor kapor. A dagasztáshoz langyos tej. A kenéshez 1 tojás, 1 evőkanál tejföl.

Az élesztőt elmorzsoljuk, ráöntjük a langyos, cukros tejet, és 5-10 dkg liszttel elkeverjük. Megvárjuk, míg megkel. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt. Sózzuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, kevés zsírt, a tojásokat, és annyi langyos tejjel dagasztjuk össze, hogy laza tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, a vége felé egyre jobban felfele húzva, hogy több levegő kerüljön bele. Tetejét liszttel megszórjuk, ruhával letakarjuk, és kelni hagyjuk.

A tészta harmadrészéből pogácsákat készítünk. Kiszakítunk belőle egy darabot, kétfelé választjuk, rúd alakúra formázzuk, kisebb darabokra vágjuk, és zsíros kézzel a széleket mindig alulra húzva pogácsákat formázunk belőle. Zsírozott tepsibe tesszük.

A következő adag tésztát kinyújtjuk, olvasztott zsírral bőven átkenjük a tetejét, hogy foszlós legyen, téglalapokra vágjuk, és egyenként feltekerve tesszük a kikent tepsibe.

A harmadik változathoz a túrót a tejföllel, sóval, és az apróra vágott kaporral összekeverjük. A tésztát kisodorjuk, téglalapokra vágjuk, és a töltelékből mindegyiken elegyengetünk egy keveset. Feltekerjük, és úgy helyezzük a zsírozott tepsibe, hogy a hajtások alulra kerüljenek.

A tojást felverjük, kevés tejfölt keverünk hozzá, és ezzel átkenjük a dübbencsek tetejét. Sütőben, közepes tűznél fél óra alatt megsütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu