Slambuc

Slambuc

Hozzávalók: 6 kg burgonya, 2 kg lebbencstészta, 1 kg szalonna, só, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 7 db paprika, 1 csípős paprika.

A lebbencstésztát magunk is elkészíthetjük. Egy kg liszthez 9 tojást, és ha szükséges, kevés vizet használjunk a gyúráshoz.

A füstölt szalonnát felkockázzuk, és bográcsban zsírjára sütjük. Őrölt paprikával megszórjuk, és azonnal ráöntjük a megtisztított, vékony karikákra vágott krumplit. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Megszórjuk 10 teáskanál sóval, és fél órán át főzzük. Ekkor hozzáadjuk a lebbencstésztát, és együtt tovább puhítjuk. A paprikákat felszeletelve keverjük bele. Ízlés szerint sózzuk, és addig főzzük, míg teljesen elfő a leve. Utána fakanállal átforgatjuk, összetörjük a krumplit és a tésztát. A kisült szalonna zsírjával meglocsoljuk. Kicsit lepirítjuk az alját – vigyázva, nehogy leégjen – és kézzel, a tűzről leemelve többször átforgatjuk a bográcsban. A régi pásztorok szerint 32-szer kell megmozgatni a slambucot. Közben jól összeáll, és már csak kicsit hűteni kell, hogy fogyasztható legyen.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu