Cukkinis lecsó bodaggal

Cukkinis lecsó bodaggal

Hozzávalók: 2 kg paprika, 50 dkg paradicsom, 50 dkg vöröshagyma, 40 dkg cukkini, só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 20 dkg kolozsvári szalonna, 0,5 dl étolaj. A bodaghoz: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1,5 dl víz, 0,5 dl étolaj, 3 gerezd fokhagyma. A kovászhoz: 5 dkg élesztő, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál cukor, 0,5 dl víz.

Először a bodaghoz való kovászt készítjük el. A vízbe beleszórjuk a cukrot, a morzsolt élesztőt, és a lisztet. Ezt három órán át kelni hagyjuk.

Felszeleteljük a lecsó alapanyagait. A vöröshagymát, cukkinit és szalonnát kockázzuk, a paprikát és paradicsomot fél karikákra vágjuk.

Egy nagyobb lábasba étolajat öntünk, ebben sütjük ki először a szalonnát, majd amikor már szép színesre pirult, hozzáadjuk a vöröshagymát, és együtt pároljuk tovább. Kb. negyed óra múlva tesszük bele a paradicsomot, majd újabb tíz perc múltán a paprikát. Átkeverjük, kevés vizet öntünk alá, és tovább főzzük.

Amikor a paprika is kicsit megpuhult, beleborítjuk a cukkinit, és őrölt borssal fűszerezzük. Amennyiben a szalonna nem adott elegendő ízesítést, ekkor megsózhatjuk, és a lecsót készre pároljuk.

Elkészítjük a bodagot. A lisztre ráborítjuk a kovászt, mellé tesszük a sót, a tojást, és vízzel megdagasztjuk a tésztát. Jó alaposan, hólyagosra kidolgozzuk. Fél óráig langyos helyen kelesztjük, majd újra átforgatjuk, és újabb negyed órát pihentetjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kétfelé választjuk, kicipózzuk. Egyenként kisodorjuk tepsi nagyságúra, belehelyezzük a sütőformába, késsel megszurkáljuk a tetejét, és előmelegített sütőben húsz perc alatt megsütjük.

A megtisztított, reszelt fokhagymát fél dl étolajban elkeverjük, ezzel kenjük át a forró bodag tetejét.

A cukkinis lecsót kézzel tört bodaggal kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu