Szilvalekváros bukta (kemencés sütemény)

Szilvalekváros bukta (kemencés sütemény)

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt.

45 dkg liszt, csipetnyi só, 20 dkg sertészsír, 2 dl tejföl, 3-4 dl sűrű szilvalekvár. A tetejére porcukor.

Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejet, cukrot, és elkeverjük egy kevés liszttel. A tetejét is megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, és a kemencepadkán kelni hagyjuk.

Közben a többi lisztet átszitáljuk egy tálba. Csipetnyi sóval ízesítjük, elmorzsoljuk benne a sertészsírt. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, kevés lisztet még teszünk hozzá. Addig gyúrjuk körkörös mozdulatokkal, míg az edény falától elválik. Amikor már szép sima a tészta, liszttel megszórjuk a tetejét, és vászonruhával letakarva meleg helyen kelesztjük.

Egy jó fél óra múlva lisztezett gyúródeszkán átdolgozzuk a megkelt tésztát, majd négyfelé vágjuk, és cipókat formázunk belőle. Ezeket egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, kb. 3 mm vastagra. A tésztát hosszában félbevágjuk, és téglalapokat alakítunk belőle.

A szélétől 2 cm-re szilvalekvár halmokat helyezünk mindegyikre, feltekerjük, és vékonyan kizsírozott tepsibe helyezzük a buktákat úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek. A bukták között hagyjunk egy kis helyet, mert sütés közben megdagadnak.

A tepsiben még negyed óráig kelesztjük, majd előfűtött kemencében 8 perc alatt szép barnára megsütjük.

A tetejét porcukorral megszórjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu