Aranygaluska

Aranygaluska

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dl langyos tej, 2 tojás, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin (vaj), 5 dkg sertészsír, 2 dl aludttej, citromhéj, csipetnyi só, 5 dkg élesztő. A krémhez: 1 liter tej, 1 vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 4 tojás, 30 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor. A forma kikenéséhez sertészsír, 1 evőkanál liszt. A galuskák tetejére olvasztott margarin.

A langyos tejbe szórunk 2 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen kelesztjük. Nagyobb tálba öntjük a lisztet, csipetnyi sóval, 5 dkg cukorral ízesítjük, belemorzsoljuk a margarint és a zsírt. Hozzáadjuk a tojásokat, a felfutott élesztős tejet, és a langyos aludttejet. Összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, langyos tejet, vagy zsírt adhatunk még hozzá, mert az gyengíti a tésztát. Addig dagasztjuk, míg jó puha, hólyagos masszát kapunk. Letakarjuk, és egy órát kelesztjük.

A krémhez 9 dl tejet felforralunk. Közben a vanília pudingot elkeverjük 20 dkg cukorral, a tojások sárgájával, a liszttel, és 1 dl tejjel. A forró tejbe apránként belecsurgatjuk, és megfőzzük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben 10 dkg cukrot is beleteszünk, majd a forró krémbe keverjük. Vaníliás cukorral ízesítjük.

A tortasütőt (vagy tepsit) kizsírozzuk, liszttel meghintjük. A darált diót 5 dkg cukorral elkeverjük, és citromhéjat reszelünk hozzá.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, megsodorjuk, és pogácsaszaggatóval kerek formákat szúrunk belőle. Ezzel megtöltjük a sütőforma alját, közben a pogácsák közepébe ujjunkkal kis mélyedéseket nyomunk. Amikor egy sorral elkészültünk, a tetejét olvasztott margarinnal átkenjük, és gazdagon megszórjuk cukros dióval. Újabb sort helyezünk rá, azt is átkenjük zsiradékkal, és megszórjuk diós cukorral. Előmelegített sütőben aranyos barnára sütjük. A galuskákat vaníliakrémmel locsolva kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu