Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

Hozzávalók: 76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 4 evőkanál méz, 4 tojás, 5 dkg margarin, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, ánizs, vagy más mézeskalács fűszer. A mázhoz: 2 tojás fehérje, 6 evőkanál porcukor. Az összeragasztáshoz egy tojás fehérje, fogpiszkáló, gombostű, vagy kisfejű szeg. A tepsi kikenéséhez margarin.

A lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat, a margarint, a fűszereket, és a mézet. Összegyúrjuk a tésztát. Amikor már jól kidolgoztuk, félretesszük, és hűvös helyen legalább fél óráig pihentetjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagra kinyújtjuk. A házikóhoz kartonpapírból tetszőleges nagyságú sablont készítünk. Ezt a tésztára helyezve körbevágjuk. Négy egyforma téglalap lehet a két hosszabbik oldala és a tető, az ötödiket félbevágjuk, ez lesz a házikó eleje és hátsó fala.

A maradék tésztából karácsonyi formákat szaggatunk.

Margarinnal kikent tepsibe helyezzük a mézeskalácsokat, és előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

A tojásfehérjét porcukorral kemény habbá verjük. Ezzel ízlés szerint feldíszítjük a házikó egyes elemeit, és a kiszaggatott formákat. Ha gyors száradást szeretnénk, akkor öt percre betesszük a sütőbe (ilyenkor kicsit megbarnul a díszítés), de egy éjszakát pihentetve magától is megszárad a máz a tésztán.

A házikó oldalait tojásfehérjével átkenve összeragasztjuk. Biztonság kedvéért fogvájóval, vagy gombostűvel ideiglenesen rögzíthetjük, míg teljesen megszárad.

Díszítésként kiszúrt formákat is ragaszthatunk rá, vagy köré is rakhatjuk, mint rágcsálnivalót.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu