Hosszi kőtt

Hosszi kőtt

Hozzávalók: másfél kg liszt, 5 dkg élesztő, 8 evőkanál cukor, 2 teáskanál só, 2 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál sertészsír, 1 liter házi tej. A mákos töltelékhez: 50 dkg darált mák, 30 dkg cukor, 2 vaníliás cukor. A dióshoz: 60 dkg darált dió, 40 dkg cukor, 1 bio citrom reszelt héja. Három evőkanál olvasztott zsír, 2 felvert tojás.

A tejet meglangyosítjuk. Elkeverünk benne egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg megkel, átszitáljuk a lisztet. Sót és hét evőkanál kristálycukrot teszünk bele. Mélyedést készítünk a közepébe, és beleborítjuk a felfutott élesztős tejet. Beleütünk két egész tojást, és egynek a sárgáját.

Ezekkel együtt bedagasztjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, langyos tejet még adhatunk hozzá. Addig dolgozunk vele, amíg szép sima lesz. Ekkor teszünk bele egy púpos evőkanál sertészsírt is. Amikor elkészültünk, lelisztezzük a dagasztótál oldalát, valamint a tészta tetejét. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen egy órán át kelesztjük.

Közben előkészítjük a töltelékeket. A darált mákot cukorral, és vaníliás cukorral összekeverjük.

A dióhoz is cukrot teszünk, és belereszeljük egy citromnak a héját is.

A megkelt tésztából lisztezett deszkán három cipót formázunk, és újabb egy órán át kelesztjük.

Három evőkanál zsírt felolvasztunk, két tepsit kizsírozunk.

A cipókat egyenként, vékonyra kisodorjuk. Olvasztott zsírral átkenjük, az első kettőt gazdagon megszórjuk dió töltelékkel, a harmadikat mákkal. Szorosan feltekerjük, és tepsi nagyságúra vágjuk. A három cipóból hat rúd kőttesünk lesz, négy diós, kettő mákos.

A sütőformában még 15 percig pihentetjük, az oldalait zsírral, a tetejét felvert tojással átkenjük, majd előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra megsütjük.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu