Sakktorta

Sakktorta

Hozzávalók: A sárga piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor, 1 sütőpor. A barna piskótához: 5 tojás, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 5 evőkanál cukor, 1 sütőpor. A krémhez: 2 vaníliás puding, 5 dl tej, 25 dkg vaj, 6 evőkanál cukor. A tepsi előkészítéséhez zsír és liszt.

A sárga piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a lisztet, és óvatosan belekeverjük a sütőport is.

Kizsírozott, kilisztezett sütő tepsibe borítjuk, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A barna piskótához a tojásfehérje habba szintén először a cukrot és a sárgákat tesszük, ezután lisztet, kakaót, és legvégül a sütőport is belekeverjük. Kisütjük, majd deszkára borítva hűlni hagyjuk.

Közben elkészítjük a krémet. A pudingport a tejjel simára keverjük, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, míg majdnem teljesen kihűl, ekkor elkeverjük benne a puha vajat.

Mindkét piskótát két centis csíkokra vágjuk.

Tortaformába először a sárga tésztából alakítunk az aljára egy kört. Megkenjük vanília krémmel. Újabb kör következik, de ezúttal a kakaós piskótából, majd újra puding. Váltakozva addig folytatjuk ezt, amíg a forma alját teljesen kitölti a sütemény. Ekkor az egészet átkenjük krémmel, majd még egy sort kirakunk piskótákkal, de ezúttal a barnával kezdjük. Amikor teljesen megtelt a forma, akkor fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

A hidegről kivéve levesszük róla a karimát, és a külsejét átkenjük vaníliás krémmel.

Szeletelésnél mutatja meg, hogy miért kapta a sakktábla nevet: a barna és sárga piskóta váltakozása különleges mintát eredményez.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu