Birsalmás bableves

Birsalmás bableves

Hozzávalók: 4 db nagyobb birsalma, 50 dkg fejtett bab (vagy 25 dkg szárazbab), 2 babérlevél, 1 csapott evőkanál só. A habaráshoz 1 evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 3 púpos evőkanál tejföl, fél liter tej.

A birsalmákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, megmossuk. Három almát beleteszünk egy lábosba, felöntjük kevés vízzel, felforraljuk, és a gyümölcsöt néhány perc alatt puhára főzzük.

Egy nagyobb fazékban bő vizet forralunk, ennek felével a fejtett babot leforrázzuk. A babot leszűrjük, és beletesszük a fazékba. Babérlevelet, a megmaradt egy birsalmát, sót adunk hozzá, és kb. 15 perc alatt megfőzzük.

Közben habarást készítünk. A lisztet kevés tejjel simára keverjük. Beleütjük a tojást, a tojásra csipetnyi sót teszünk, így nem lesz csomós a habarás. Hozzáadjuk a tejfölt. Összekeverjük, és lassan adagolva a többi tejjel felhígítjuk. 5-10 percet állni hagyjuk.

Közben a bab is megpuhul. A külön megfőzött birsalmát villával összetörjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, és a habarást is hozzákeverjük. Folyamatosan kevergetve felforraljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu