Zöldségleves zabszem tésztával

Zöldségleves zabszem tésztával

Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, 1 nagyobb szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem gyökere, fél zellergumó, só, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor zeller és petrezselyem zöldje, 1 kávéskanál őrölt feketebors.

A zabszem tésztához: 1 tojás, 1 kávéskanál só, liszt.

A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A sárgarépát is felszeleteljük, és a hagymával együtt a zsírban megpároljuk, ettől lesz szép sárga a levesünk. Közben folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. A petrezselyem gyökerét és a zellergumót is felkockázzuk, és hozzárakjuk. Az egészet felöntjük másfél-két liter vízzel. Ízlés szerint megsózzuk, beledobjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket és a zeller zöldjét. Őrölt feketeborssal fűszerezzük.

Miközben fő a leves, elkészítjük a zabszem tésztát. A tojást felütjük, elkeverjük kevés sóval, és annyi liszttel állítjuk össze, hogy gyúrható, keményebb tésztát kapjunk. Gyúródeszkán szép simára kidolgozzuk, vékonyra kisodorjuk, közben enyhén lisztezzük. Mielőtt felszelnénk, kicsit szikkadni hagyjuk. Nyújtófára tekerjük, kétfelé vágjuk, hosszában felhajtjuk, és metéltre vágjuk, majd pedig ferdén, keresztben, hogy zabszem alakú tésztát kapjunk. A gyúródeszkán szétterítve állni hagyjuk.

Amikor a zöldségek a levesben puhára főttek, belefőzzük a tésztát. A petrezselymet apróra szeleteljük, úgy tesszük a kész levesbe.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu