Vászonfazékban főtt öreghegyi bableves

Vászonfazékban főtt öreghegyi bableves

Hozzávalók: (12 főre) 1 kg szárazbab, egy hátsó, és egy első csülök, 6 fej vöröshagyma, 10 sárgarépa, 5 petrezselyem gyökere, 1 nagyobb zellergumó, só, 1 csokor petrezselyem zöldje, 4 zöldpaprika. A rántáshoz: 2 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 2 púpos evőkanál őrölt paprika. A tálaláshoz metélttészta.

Előző nap beáztatjuk a babot. Másnap leöntjük róla a vizet. A csülköket összedaraboljuk, átmossuk. A vöröshagymát kockákra vágjuk. Két nagyobb agyagedényt készítünk elő. Ebben szétosztjuk először a babot, azután a húst és a hagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. A zöldségeket megtisztítjuk, és azt is beletesszük. Ízlés szerint sózzuk, lefedjük, és felfűtött kemencébe (sütőbe) toljuk. 2 órán át főzzük.

Rántást készítünk. A sertészsírban átpirítjuk először a lisztet, majd a kisebb darabokra vágott fokhagymát. Félrehúzzuk, és összekeverjük az őrölt paprikával. Apránként felengedjük fél liter vízzel, simára keverjük, majd szétosztjuk a két babos edénybe. A tetejére teszünk egy-egy kisebb csokor petrezselyem zöldjét, negyedekre vágott, kicsumázott paprikát, pótoljuk az elfőtt levet, és ha szükséges, még ízesíthetjük sóval. Fedő nélkül, további egy órára visszatoljuk a sütőbe.

Kifőtt metélttésztát tálalunk hozzá.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu