Badacsonyi gombasaláta

Badacsonyi gombasaláta

Hozzávalók: 50 dkg vegyes erdei gomba, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 paradicsom, 2 paprika, 3 tojás, 20 dkg rétesliszt, 10 dkg sertészsír, 5 dl tejföl, 3 teáskanál só, 3 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál őrölt feketebors, 4 ág kakukkfű, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 dl vörösbor.

Először a hagymákat megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, és a paradicsommal együtt mindent kisebb kockákra vágunk.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, rárakjuk a vöröshagymát, paprikát és paradicsomot. Két teáskanál sóval megszórjuk, és puhára pároljuk.

Közben elkészítjük a nokedlit. A liszthez csipetnyi sót, és három szép sárga tojást keverünk. Lehetőség szerint víz hozzáadása nélkül készítsük, úgy a legfinomabb. Nem kell simára kidolgozni, ha összeállt a massza, már félre is tehetjük pihenni.

A lecsós alapra ráborítjuk a gombaszeleteket, fűszerezzük két ág összeaprított kakukkfűvel, teáskanálnyi őrölt borssal, köménnyel és paprikával. Felöntjük vörösborral, rászórunk két gerezd fokhagymát, és fedő nélkül rotyogtatjuk tovább.

A nokedlit lobogó forró, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és átöblítjük.

Elkészítjük az öntetet. A tejfölbe két ág összevágott kakukkfüvet, két gerezd fokhagymát, teáskanálnyi őrölt borsot, két teáskanál őrölt paprikát, és teáskanálnyi sót keverünk.

A galuskát a gombapörköltbe öntjük, majd az öntet felét is hozzáadjuk. Átforraljuk, és már tálalhatunk is.

Az öntet megmaradt részéből mindenki ízlése szerint még tehet az ételre.

Ez a saláta frissen elkészítve, de hidegen is nagyon finom. Önmagában, vagy húsos ételek mellé köretként is megállja a helyét.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu