Zúzaleves csipetkével

Zúzaleves csipetkével

Hozzávalók: 50 dkg kacsa, vagy csirkezúza, 2 közepes sárgarépa, 2 petrezselyem, 4 burgonya, 25 dkg zöldborsó, fél paradicsom, fél paprika, 1 szelet zeller, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 4 kávéskanál tárkony, 1 teáskanál só, őrölt feketebors, fél dl étolaj, kis csokor zeller-és petrezselyemzöld. A csipetkéhez: 1 tojás, liszt.

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, egy lábasban, kevés étolajon megpároljuk.

Közben a megtisztított zúzát négyfelé vágjuk, hogy hamarabb puhuljon meg. Átmossuk, és a hagymás zsiradékra borítjuk. Teszünk rá teáskanálnyi sót, fél deci vizet öntünk alá, és fedő alatt főzzük tovább.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát, petrezselymet félkarikákra, a zellert kockákra vágjuk.

Egy külön edényben a zöldborsót két evőkanál olajon, fél deci vízzel felöntve puhára pároljuk.

A fokhagymát apró kockákra vágva a zúzához adjuk. Főzés közben figyeljük, ha kell, pótoljuk a levét.

Csipetkét készítünk. Felütjük a tojást, és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy jó kemény tésztát kapjunk, amit könnyebb csipkedni. Amikor elkészültünk, félretesszük.

Amikor a zúzánk megpuhult, felöntjük vízzel, beletesszük a sárgarépát, petrezselymet, zellert, két kávéskanál tárkonyt, a fél paprikát és paradicsomot, és fedő alatt addig rotyogtatjuk, amíg a zöldségek is elkészülnek.

Ekkor borítjuk bele a zöldborsót, az apró kockákra vágott burgonyát, majd pár perc múlva a csipetkét, újabb két kávéskanál tárkonyt, és a zöldeket is.

A lisztet a tejföllel és kevés vízzel összekeverjük, a levesből kiszedünk egy keveset, ezzel felmelegítjük, és a habarással sűrítjük a zúzalevest.

Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük még, majd összeforraljuk és tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu