Cigány lecsó punyával

Hozzávalók: (7-9 főre) a punyához: 2-2,5 kg liszt, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 2 dl étolaj, 10 dkg margarin, a tepsi kikenéséhez vaj. A lecsóhoz: 3 kg paprika, 2 db paradicsom, 1 fél fej káposzta, 2 megtisztított csirke, 4 vöröshagyma, 2-3 dl étolaj, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, őrölt feketebors.

A lisztben elkeverjük a sót, a közepébe morzsoljuk az élesztőt. Langyos vízzel elkeverjük, és kelni hagyjuk.

Közben a paprikát kimagozzuk, feldaraboljuk, a káposztát nagyon vékony, hosszú szeletekre vágjuk.

A megkelt élesztős lisztet az étolajjal, és a margarinnal eldolgozzuk. Annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy kalács-állagú tésztát kapjunk. Ezt jó alaposan kidagasztjuk. Amikor már elég sima a kenyértészta, akkor letakarjuk, és langyos helyen legalább fél órán át kelesztjük, közben a megtisztított csirkéket kisebb darabokra vágjuk.

A punyát lisztezett terítőn, vagy deszkán újra átgyúrjuk. A nagy tepsit kikenjük vajjal, és ebbe tesszük a kenyértésztát. Itt további 15 percet kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.

A lecsóhoz a vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb lábosban, 2-3 dl étolajon megpirítjuk. A tűzről félrehúzva őrölt paprikával megszórjuk, és beletesszük a húst. Tízpercnyi párolás után hozzákeverjük a szeletelt paprikát, paradicsomot, káposztát. Készre főzzük, tálalás előtt ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.

A kisült punyát nem vágjuk, hanem cigány szokás szerint nagyobb darabokat törünk belőle, és ezt mártogatjuk a lecsóba.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu