Pósa tavi rottyantott halászlé

Hozzávalók: 3 kg ponty, 10 dkg só, 60 dkg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 7 erős paprika, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 8 kávéskanál paprikakrém, 15 dkg fűszerpaprika.

A pontyokat megtisztítjuk. Lepikkelyezzük, kibelezzük, és az uszonyokat is levágjuk. A keserűfogakat kivesszük. Alaposan lemossuk, ha van, az ikráját és a haltejet is félretesszük a halászléhez. A fejeket letörjük, és a halakat nagyobb szeletekre vágjuk. A farok részt és a fejeket külön választjuk. A szeleteket alaposan besózzuk, és kb. 3 órán át ebben pihentetjük. A belsőségeket is enyhén megszórjuk sóval.

A vöröshagymát apró darabokra vágjuk. Hozzászeljük a fokhagymát, és lábosban 2 teáskanálnyi sóval meghintjük. 10 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. A zöldpaprikát kis kockákra vágva hozzákeverjük. Az erős paprikákat a magos rész kivételével szintén feldaraboljuk, és beleborítjuk. Rátesszük a hal fejeket, és farkakat. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje a húsokat, majd fűszerezzük borssal és paprikakrémmel. Másfél óráig főzzük. Amikor átpuhultak a húsok, a farok részt kivesszük, kihűtjük, kifilézzük, és villával összetörjük. A többit visszatesszük, és fakanállal nyomkodjuk, hogy teljesen szétfőjön a fejrész. Kiszedjük a csontokat, és négy literre felszaporítjuk vízzel a levét. Hozzáadjuk a kicsontozott, áttört halhúst, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, és belefőzzük a fűszerpaprikát. A besózott halszeleteket folyó víz alatt alaposan átmossuk, és a belsőségekkel együtt a halászlébe tesszük. 10-15 perc alatt készre főzzük.

Kínálhatjuk kifőtt metélttésztával, vagy friss kenyérrel is.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu