Mundéros csuka másképp

Hozzávalók: 2 kg tisztított, kifilézett, sűrűn beirdalt csuka, 2 kg vöröshagyma, 3 fej fokhagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál őrölt feketebors, 3 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 2 dl sör, 1 dl étolaj, só, 2 dl tejföl, 40 dkg füstölt szalonna kisütve. A hagymás krumplihoz: 2 kg krumpli, 5 vöröshagyma, 2 púpos fakanál zsír, 2 teáskanál só. A káposztasalátához: 1 fej káposzta, 2 teáskanál só, 3 evőkanál cukor, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 4 evőkanál ecet.

A csukaszeletek mindkét oldalát besózzuk, megszórjuk őrölt paprikával, és borssal is. A fűszerekben egy-két óráig állni hagyjuk, hogy jól átjárja a húst.

A vöröshagymákat, fokhagymákat megtisztítjuk, és durvára felvágjuk. A vöröshagyma darabkákkal vastagon beterítjük a tepsi alját, és rászórjuk a fokhagymát.

A paradicsomot és a paprikát karikákra vágva szétosztjuk a tetején. Megszórjuk három teáskanál őrölt paprikával, és befedjük a pácolt csuka szeletekkel.

Étolajat locsolunk rá, majd a kisült szalonnát a zsírjával együtt ráborítjuk. Vékonyan átkenjük mustárral, majd a sört is aláöntjük, és alufóliával gondosan betakarva kemencében (vagy sütőben) ötven percig sütjük.

Ezután levesszük a fóliát, a felesleges levet leöntjük róla, és egy evőkanál borssal elkevert tejföllel átkenjük. Annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg a tejföl is rásül.

A körethez a megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és összetörjük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és zsíron pirosra megsütjük. Belekeverjük a krumplit, és még együtt is sütjük néhány percig.

A salátához a káposztát legyaluljuk, enyhén átsózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. Két deci vízbe cukrot, borsot, köményt és 10 %-os ecetet teszünk. Ezzel összekeverjük a káposztát, és már tálalhatjuk is az ételünket.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu