Túrós rétes

Hozzávalók: (2 sütőtepsire való adag) A rétestésztához: 60 dkg liszt, 2,5 deci langyos víz, csipetnyi só, 1 tojás sárgája.

A töltelékhez: egy kg túró, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 1 csomag mazsola, 2 bögrényi (2,5 deci) kristálycukor. A locsoláshoz 20 dkg vaj és 10 dkg sertészsír, négy dl tejföl.

A tetejére 1 egész tojás, és a megmaradt fehérjék. A tepsi kikenéséhez zsír.

A lisztet tálba szitáljuk, langyos vízzel, csipetnyi sóval, és 1 tojás sárgájával összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, emelgetjük a tésztát, amíg hólyagossá válik, és a kéz és a tál is tiszta lesz. Ekkor liszttel megszórt gyúródeszkára borítjuk, és 2 gombócot alakítunk belőle. Tetejüket liszttel enyhén leszórjuk és konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.

A vajat és a zsírt felolvasztjuk. A túróba vaníliás cukrot, és 2 tojás sárgáját keverünk. A 3 tojás fehérjét habbá verjük. A mazsolát átöblítjük, a tejfölt is előkészítjük. A sütő tepsit kizsírozzuk.

Egy nagyobb asztalt vászonabrosszal leterítünk, megszórjuk liszttel. A megpihent cipó tetejét olvasztott zsírral átkenjük, és a rétest az asztalon széthúzzuk. A lelógó széleket levágjuk. A tésztát megszórjuk túróval, egy bögre kristálycukorral, mazsolával, megspricceljük olvasztott zsiradékkal, majd tejföllel.

A rövidebbik oldaláról indulva a rétest az abrosz segítségével, mindkét oldalról, a közepe felé tartva felgömbölyítjük.

Végeit levágjuk, és kettévágva a tepsibe emeljük. A tetejét megkenjük 1 egész tojás és a felvert tojáshab keverékével. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Ezután a másik tésztát ugyanígy elkészítjük, és azt is kisütjük.

Tálalás előtt a tetejét megszórhatjuk porcukorral.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu