Krumplis rétes

Hozzávalók: (3 cipónyi réteshez) másfél kg burgonya, 2 evőkanál kristálycukor, 1 liter tejföl, só, másfél kg liszt, 5 tojás, 1 teáskanál só, 1 csapott evőkanál ecet, 10 dkg sertészsír, 5 dkg porcukor.

A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük.

A lisztet gyúrótáblára tesszük, közepébe mélyedést alakítunk, ütünk bele egy tojást, teszünk hozzá csipetnyi sót, ecetet, és öt evőkanálnyi olvasztott zsírt. A tésztát apránként adagolt langyos vízzel összeállítjuk. A tábláról pogácsaszaggatóval összeszedjük a leragadt masszát, és alaposan kidagasztjuk. Munka közben jó magasra felhúzzuk, hogy minél több levegő menjen bele.

Lisztezett kézzel 3 cipót alakítunk belőle. Tetejüket olvasztott zsírral átkenjük, hogy ne száradjon meg a rétes, és liszttel megszórt gyúrótáblára kb. fél órára félretesszük pihenni. Boríthatunk a cipókra felmelegített lábosokat, akkor előbb lehet nyújtani.

A tepsiket kizsírozzuk.

A megfőtt burgonyát meghámozzuk, és krumplinyomóval áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Négy tojást villával felverünk, 2 púpos evőkanál cukrot teszünk hozzá, és 3 nagy kanál tejfölt. Összekeverjük annyi áttört krumplival, hogy ne legyen folyós a töltelék. Csipetnyi sót is elkeverünk benne.

Egy nagyobb asztalt abrosszal leterítünk. Kicsit megszórjuk liszttel. Ezen húzzuk ki egyenként a rétestésztákat. A közepétől indulunk, hogy ne maradjon vastag, aztán lazán emelgetve egyre vékonyabbra nyújtjuk. Olvasztott zsírral megspricceljük a tetejét, hogy szép leveles legyen, és a széleit legombolyítjuk.

Az egyik felét egyenletesen beszórjuk krumplis töltelékkel. Meglocsoljuk tejföllel és olvasztott zsírral, így jó puha lesz. Az egyik hosszanti szélét feldobjuk, és a terítő segítségével feltekerjük. Fedővel tepsi hosszúságú rudakat vágunk belőle, és kizsírozott sütőformába tesszük. Tetejét olvasztott zsírral és tejföllel átkenjük, és előmelegített sütőben sütjük.

Tálalásnál, aki édesen szereti, megszórhatja porcukorral.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu