Almás és szilvás rétes

Hozzávalók: a szilvás töltelékhez: 2 dl étolaj, 25 dkg zsemlemorzsa, 2 vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 1 kg szilva (vagy szilvabefőtt), 6 dkg cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj.

Az almás töltelékhez: 2 kg alma, 15 dkg kristálycukor, 3 teáskanál fahéj, 20 dkg darált dió, 3 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor.

A rétestésztához: 2 kg liszt, 2 dkg só, 2 tojás.

A locsoláshoz 15 dkg sertészsír, 2 dl étolaj, 3 tojás, 9 dl tejföl, 1-2 dl tej.

A tepsik kikenéséhez zsír.

Elsőként a töltelékeket készítjük el. A szilvás réteshez olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, és felöntjük 2 dl vízzel. Átkeverjük, kicsit még főzzük, majd félretesszük hűlni. A szilvát kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Megcukrozzuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, összekeverjük, és szűrőkanálban hagyjuk lecsepegni.

Amikor a morzsa teljesen kihűlt, vaníliás cukorral, és porcukorral összekeverjük.

Az almás töltelékhez az almákat megtisztítjuk, és lereszeljük. Cukorral, fahéjjal ízesítjük, és amikor levet ereszt, jól kinyomkodjuk. A darált diót vaníliás cukorral, és porcukorral összekeverjük.

A rétestésztához nagy dagasztótálba öntjük a lisztet, sót, tojást teszünk bele, és langyos vízzel összeállítjuk. Jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen. Lisztezett gyúródeszkán 6 cipóra osztjuk. A zsírt és az olajat összemelegítjük. A cipók tetejét kicsit megsodorjuk, és zsiradékkal átkenjük, nehogy megszáradjanak. 10 percig pihentetjük.

A tojások fehérjét habnak felverjük, belekeverjük a tejfölt, végül a tojások sárgáját. Amennyiben túl sűrű, kevés tejjel hígítunk rajta. A tepsiket kizsírozzuk.

A bucikat lisztezett asztalterítőn egyenként széthúzzuk úgy, hogy kb. 5 centire lenyúljon az oldala. Meglocsoljuk zsírral, megszórjuk cukros dióval és kinyomott reszelt almával, tojásos tejfölt kanalazunk a tetejére. A szélét leszedjük, felgömbölyítjük (ezekből később átgyúrva újabb rúd rétest készíthetünk).

A rétest a terítő segítségével két oldalról a közepe felé felhajtjuk, tepsibe rakjuk. A rudak tetejét is meglocsoljuk zsírral és tejföllel, majd előmelegített sütőben megsütjük.

A szilvás rétesnél a kinyújtott tésztát meglocsoljuk zsírral, megszórjuk zsemlemorzsával és szilvadarabkákkal, majd tejfölt is teszünk rá, nehogy száraz legyen. Leszedjük a szélét, felhajtjuk a rétest, és zsírral-tejföllel locsolva kisütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu