Tótszerdahelyi totyogós és répás rétes

Hozzávalók: (2 cipóhoz) a rétestésztához: 1 kg liszt, 2 tojás, só, 1 evőkanál sertészsír, a kenéséhez étolaj, a locsoláshoz sertészsír.

A „totyogós” túrós töltelékéhez: 1 kg túró, ¼ bögre főtt rizs, 1 teáskanál só, 8 evőkanál cukor, 5 tojás, 10 dkg margarin, 1 evőkanál sertészsír, 5 dl tejszín. A tepsik kenéséhez sertészsír.

A répás-túrós töltelékhez: 2,5 kg reszelt kerekrépa, fél kg túró, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 púpos evőkanál tejföl, maroknyi búzadara, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, a kenéséhez sertészsír. A kisült rétesek tetejére porcukor.

A rétes véghez: 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál étolaj, a locsoláshoz sertészsír.

A lisztet átszitáljuk, beleütjük a tojásokat, teszünk hozzá csipetnyi sót, és annyi langyos vizet, hogy laza állagú rétestésztát kapjunk. Dagasztás közben kevés zsírt is beleteszünk. Amikor már szép sima a tészta, kétfelé választjuk, egyenként kicipózzuk. Jól kidolgozzuk, közben a gyúródeszkához is néhányszor odacsapkodjuk, hogy jobban nyúljon. Kicsit ellapítjuk, és a tetejüket megkenjük étolajjal. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket.

A totyogós túrós rétest készítjük először. Ehhez a rizst már előzőleg puhára főzzük, és kihűtjük. Összekeverjük a túróval, sóval, cukorral, a tojások sárgájával, és a felvert tojáshabbal. Beletesszük a puha margarint, zsírt, és 1 dl tejszínt.

A tésztát enyhén lisztezett terítőn kihúzzuk akkorára, hogy a szélei az asztallapról lelógjanak. A szélét körben legombolyítjuk, és félretesszük. A rétes-alapot olvasztott zsírral meglocsoljuk, és a túrós tölteléket nokedli szaggatóból csurgatjuk rá, hogy szép egyenletes legyen. Két hosszanti oldalát felcsapjuk, azt is zsírral és töltelékkel locsoljuk, majd két irányból feltekerjük. Középen kettévágjuk, és kistányérral 10 centis darabokra szétválasztjuk. Lehetőleg nagy, kerek agyagedényben süssük ki, amelyet előzőleg kizsírozunk. A rétes szeleteket szorosan egymás mellé belerakjuk, 4 dl tejszínnel nyakon öntjük, meglocsoljuk zsírral, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tejszínt felszívja, és szép piros lesz. Tálalásnál porcukorral megszórhatjuk a tetejét.

A répás réteshez a lereszelt répát előzőleg előfőzzük egy liter, kevés sóval és csészényi cukorral ízesített tejben. Lecsurgatjuk, kihűtjük. A túróba beletesszük a tojások sárgáját, cukorral, és csipetnyi sóval ízesítjük, tejföllel fellazítjuk, és hozzákeverjük a répát. A második cipót is kihúzzuk az abroszon, széleit leszedjük, búzadarával meghintjük, rászórjuk a tölteléket, tejszínes tejföllel meglocsoljuk, felhajtjuk egy rúdba, és tepsi hosszúságúra elvágjuk. Kizsírozott sütőformába tesszük, tetejét megzsírozzuk és vastagon átkenjük tejföllel. Szép aranyló barnára sütjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

A rétestészta legombolyított végét újra alaposan átdolgozzuk kevés vízzel. A tejfölt a tojás sárgájával és étolajjal simára keverjük. A tésztát kihúzzuk, ennek is levágjuk a szélét, sertészsírral, majd tejfölös tojással meglocsoljuk, egyik oldaláról feltekerjük, kikent tepsibe csigaszerűen feltekerve belehelyezzük. Ropogósra sütjük.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu