Szilvás-diós kelt rétes

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 6 dl langyos tej, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, csipetnyi só, 1 dl étolaj. A töltelékhez: 1 kg szilva, 50 dkg darált dió, 2 teáskanál fahéj, 20 dkg cukor.

Két deci tejbe két teáskanál cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük kelni.

A lisztet tálba öntjük, kevés sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a megmaradt cukrot, a vaj felét, a felfutott élesztős tejet. A többi langyos tejet apránként adagolva kidolgozzuk a tésztát. Amennyiben túl laza, szórhatunk még rá lisztet, ha túl kemény, akkor tejjel javíthatunk az állagán. Dagasztás közben a vajat a tál oldalára kenjük, és azzal is jó alaposan áthúzogatjuk, hogy még simább rétesünk legyen.

Liszttel megszórjuk a tetejét, és ruhával letakarva kb. negyven percig pihentetjük.

A töltelékhez a szilvát kimagozzuk, apróra vágjuk, őrölt fahéjjal, és tíz deka cukorral összekeverjük. A megmaradt cukrot a darált dióhoz adjuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán két cipóra szétválasztjuk, és újabb tíz percig pihentetjük.

Az abroszt liszttel megszórjuk. Amikor a tésztát ráhelyezzük az asztalra, étolajjal átkenjük a tetejét, hogy könnyebb legyen húzni. Lisztes kézzel, körbe-körbe járva, közben kicsit lebegtetve igyekezünk minél vékonyabbra alakítani a rétest. Olajjal meglocsoljuk a tetejét, majd először cukros diót, majd ízesített szilvát szórunk rá. Terítő segítségével feltekerjük, kizsírozott tepsibe tesszük, tetejét is átkenjük olajjal, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

Amikor elkészült, újra lekenjük zsírral, és hűlni hagyjuk. Szeletelés után megszórhatjuk porcukorral.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu