Káposztás-szőlős és sárgarépás rétes

Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg liszt, 4 dl langyos víz, 1 evőkanál ecet, csipetnyi só, 1 tojás, 20 dkg sertészsír. A káposztás töltelékhez: 40 dkg reszelt káposzta, 1 fakanál sertészsír, kávéskanál só, 2 fürt szőlő. A sárgarépás töltelékhez: 1 nagyobb sárgarépa, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 vaníliás cukor, 3 evőkanál kristálycukor.

A lisztbe beleütünk egy tojást, csipetnyi sót adunk hozzá. A langyos vízben elkeverjük az ecetet, és apránként adagolva kidolgozzuk vele a tésztát. Alaposan kidagasztjuk, majd lisztezett gyúrótáblán két cipót formázunk belőle. Letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.

A káposztát lereszeljük, zsíron ledinszteljük, közben enyhén megsózzuk.

A tepsit kizsírozzuk, a többi zsírt felolvasztjuk. Abroszt teszünk az asztalra, amit lelisztezünk. A megpihent tészták tetejét átkenjük olvasztott zsírral, és vékonyra széthúzzuk a rétest az asztalon. Széleit legombolyítjuk. Megszórjuk párolt káposztával. Oldalait felhajtjuk, erre is teszünk káposztát. Elosztjuk rajta a szőlőszemeket, meglocsoljuk olvasztott zsírral, és lazán dobálva feltekerjük. Tepsibe helyezzük.

A második cipót is kihúzzuk a lisztezett abroszon. Leszedjük a szélét, sárgarépát reszelünk rá. Felhajtjuk az oldalait, és arra is teszünk sárgarépát. Kevés zsemlemorzsával megszórjuk, fahéjjal, vaníliás cukorral, cukorral ízesítjük. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, feltekerjük, és tepsibe tesszük. Tetejét átkenjük zsírral, és kisütjük.

Langyosan lehet szépen szeletelni.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu