Paprikás rétes és masznica

Hozzávalók: (4 réteshez) 1 kg liszt, 1 teáskanál só, 10 dkg zsír, langyos víz. A töltelékbe: őrölt csemege és csípős paprika, 3 tojás, 9 dl tejföl, só, 20 dkg zsír.

A lisztet tálba szitáljuk. Fél liter vizet összemelegítünk teáskanálnyi sóval, és tíz deka zsírral. Ezt a keveréket apránként adagoljuk a liszthez, és kidolgozzuk a tésztát. Amennyiben szükséges, még adhatunk hozzá langyos vizet. Addig húzogatjuk, amíg a kéz és a tál is letisztul. Közben néhányszor megállunk, és egy-két percig pihentetjük a rétest – és magunkat is.

Enyhén lisztezett deszkán négy cipót formázunk belőle, amelyek tetejét kicsit megsodorjuk, és olvasztott zsírral átkenjük. Így pihentetjük langyos helyen fél óráig.

Ezután az elsőt lisztezett abroszon széthúzzuk, a szélét letekerjük. Olvasztott zsírral megcsepegtetjük, sózzuk, és őrölt csípős paprikával megszórjuk. Tejföllel megcsepegtetjük, majd a hosszanti oldalait a közepéig felhajtjuk. Azt is ízesítjük sóval, paprikával, zsírral és tejföllel, majd keresztbe széles hajtásokkal felhajtjuk. Kizsírozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben megsütjük.

A következő bucit ugyanígy készítjük, csak csemegepaprikával.

A harmadikhoz négy púpos evőkanál tejfölt három tojással és kávéskanálnyi sóval alaposan kikeverünk. Ezt, és olvasztott zsírt teszünk a kihúzott rétesbe.

A negyedik a masznica lesz, abba csak só és zsír kerül.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu