Komáromi birkapaprikás

Hozzávalók: (15 főre) 8,5 kg birkahús: csontos és húsos vegyesen, 85 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 10 dkg kacsazsír, 3 db paprika, 3 paradicsom, 10 dkg só, 5 ág rozmaring, 1 evőkanál majoránna, 2 teáskanál kakukkfű, 1,5 dkg őrölt bors, 5 evőkanál őrölt paprika, 2 csípős zöldpaprika, 3 dl fehérbor.

A birkahúst gondosan lefaggyúzzuk. A csontos és a húsos részeket közel egyforma méretűre kockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A paprikát és paradicsomot is felszeleteljük.

A bogrács alját kizsírozzuk. Alulra tesszük a csontos húsokat, hogy főzés közben ne ragadjon le az étel. Sóval, borssal megszórjuk, majd terítünk rá egy adagot a hagymákból. Erre újabb sor húst szedünk, amit megszórunk sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával, rozmaringgal. Újra hús és hagyma következik. Mindaddig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére kerülnek a paprika és paradicsom darabkák, és egészben belenyomjuk a csípős paprikákat is. Felöntjük nyolc dl vízzel, és alágyújtunk.

Két órán át főzzük, de közben nem keverjük, csak rázogatjuk.

Ezután tesszük bele az őrölt paprikát és a fehérbort. Ezekkel már átkeverjük, és további háromnegyed óráig rotyogtatjuk.

Sós főtt burgonyával, friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu