Marhaszelet paprikás krumpligombóccal

Hozzávalók: 60 dkg marha fehérpecsenye, 1 vöröshagyma, 1 dkg őrölt paprika, só, őrölt feketebors, 5 dkg zsír, 1 paprika, 1 paradicsom. A gombóchoz: 40 dkg burgonya, 1 vöröshagyma, 20 dkg liszt, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl, kis csokor petrezselyemzöld, só, 3 dkg zsír, 1 teáskanál őrölt paprika.

A krumplit felöntjük vízzel, és héjában feltesszük főni.

A húst szeletekre vágjuk, mindkét oldalukat enyhén megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben zsírt olvasztunk, ebben sütjük a marhát. Amikor megpirult, átrakjuk egy lábasba úgy, hogy enyhén fedjék egymást.

Mindkét vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A hús pecsenyezsírjában a hagyma felét lepirítjuk, egy másik edényben a burgonyagombóchoz ugyanígy zsírban megpároljuk a másik felét is. Ezt egy teáskanál őrölt paprikával összekeverjük, és félretesszük.

A paradicsomot és paprikát csíkokra vágjuk.

A húszsírban párolt hagymára is teszünk egy csapott evőkanál őrölt paprikát, felöntjük vízzel, visszaforraljuk, majd a marhaszeletek alá borítjuk. Rádobjuk a paprikát és paradicsomot. Fedő alatt pároljuk.

A megfőtt krumpli levét leszűrjük. Két percig még lefedve hagyjuk a gőzben állni, majd meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Ekkor félretesszük hűlni.

A húsról háromnegyed órányi főzés után levesszük a fedőt, és elpárologtatjuk a levét. Hosszasan rotyogtatjuk, amíg a hús megpuhul, közben figyeljük, nehogy leégjen, a levét időnként pótolni kell.

Elkészítjük a gombócot. Az áttört, kihűlt burgonyára egy teáskanál sót, egy evőkanál zsírt, egy tojást és egy tojás sárgáját teszünk. Ezeket liszttel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztes kézzel kis gombócokat készítünk belőle, majd lobogó, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük egy tálba, nem szükséges öblíteni.

A paprikás pirított hagymához három evőkanál tejfölt adunk, ezzel a gombócokat összekeverjük.

Tálalásnál az ételt tejföllel, és apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.S


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu