Csülkös-velős pacal

Hozzávalók: (20-25 főre) 40 dkg sertészsír, 50 dkg mangalica szalonna, 4 kg marhapacal, 2 kg sertéscsülök, 1 kg füstölt sertéscsülök, 70 dkg velő, 1,5 kg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 50 dkg paprika, 2 csípős paprika, 4 dl száraz vörösbor. Fűszerek: só, 1 teáskanál feketebors, 3 teáskanál majoránna, 2 teáskanál fehérbors, 3 teáskanál őrölt kömény, 3 teáskanál egész kömény, 5 babérlevél, 6 evőkanál őrölt paprika.

A pacalt megtisztítva, laskára vágva zöldségekkel, hagymákkal, borssal, babérlevéllel, kevés ecettel kétszer előfőzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A csülköket kicsontozzuk, kockákra vágjuk. A füstölt csülök vastagabb bőrét levágjuk. A szalonnát felkockázzuk. A vöröshagymát csíkokra daraboljuk. A paprikákat kicsumázzuk, majd felcsíkozzuk. Jó, ha van közte egy-két csípős zöldpaprika is. A paradicsomokat meghámozzuk, cikkekre vágjuk. A fokhagymát apróra kockázzuk.

Bográcsban felolvasztjuk a zsírt, és kisütjük benne a szalonnát. Ezután kipattogtatjuk a köményt, és beleborítjuk a vöröshagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.

A tűzről félrehúzva elkeverjük benne az őrölt paprikát, ráborítjuk a paprikát, paradicsomot, és visszatesszük negyed órára sülni. Ekkor tehetjük bele a csülköt és a fűszereket. Félbevágott csípős paprikát is dobunk a tetejére. Negyed óra múlva hozzáadjuk a pacalt és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a bogrács tartalmát. Kis idő múltán beleborítjuk a vörösbort, majd közel másfél óráig főzzük.

A legvégén adjuk hozzá a megtisztított velőt. Húsz perc múlva megkóstoljuk, a fűszereket pótoljuk, és friss kenyérrel kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu