Lencsegulyás

Hozzávalók: (12 főre) 2,5 kg sertéscomb, 1 füstölt hátsó csülök, 25 dkg kolozsvári szalonna, 6 nagy sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 80 dkg lencse, 3 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 3 púpos evőkanál őrölt paprika, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl étolaj, 1 liter a csülök főzőlevéből. A csipetkéhez: 1 tojás, liszt, csipetnyi só.

A csülköt előfőzzük, kicsontozzuk, felkockázzuk. A lencsét beáztatjuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk. A szalonnát és a vöröshagymát felaprítjuk, a sertéscombot a csülökhöz hasonló nagyságú darabokra vágjuk.

A csipetkét egy tojással, csipetnyi sóval és annyi liszttel, amennyit a tojás felvesz, elkészítjük. Kis darabkákat csipkedünk belőle, közben lisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.

A bográcsba kevés étolajat öntünk, felmelegítjük, és kiolvasztjuk benne a szalonnát. Amikor megpirult, ráborítjuk a vöröshagymát, majd a sertéscombbal és a csülökkel összeforgatjuk. Három púpos evőkanál őrölt paprikát szórunk rá, és a zúzott fokhagyma felét is hozzáadjuk. Felöntjük egy liter csülök főzőlével, és fél órán át főzzük. Ezután tovább fűszerezzük kevés sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, majd beledobunk két babérlevelet is. Négy liter vizet borítunk rá. Amikor felforrt, beletesszük a zöldségeket, a lencsét és a petrezselyemzöldet. Újabb fél óráig főzzük, a végén rászórjuk a csipetkét, és a megmaradt fokhagymát. Amikor az is megfőtt, a levesünk is elkészült.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu