Enyhén romló konjunktúra mellett stabil foglalkoztatásról árulkodik a TKI

Publikálásra került az augusztusi Turizmus Konjunktúra Index.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2024. augusztusban -3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén negatívnak, ugyanakkor stagnálás-közelinek érzékelték. Az index értéke 1 ponttal csökkent az év nyolcadik hónapjában, ezzel együtt 3 ponttal elmarad az egy évvel ezelőtti értékétől. A szálláshely-szolgáltatásban 8 ponttal -9 pontra csökkent, a vendéglátásban 1 ponttal -2 pontra nőtt az index, míg az egyéb turisztikai szektorban 0 ponton stagnált.

Admin

A szolgáltatási szektor - és benne a turizmus - továbbra is sokkal jobban teljesít, mint a gazdaság többi szektora. A TKI index augusztusban ugyan kissé elmaradt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexétől (0 pont), ugyanakkor meghaladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-8 pont). Magasabb volt továbbá az ipar (-10 pont) és a kereskedelem (-12 pont), valamint jóval magasabb az építőipar (- 20 pont) indexénél.

Admin

Amennyiben a 2024 augusztusi TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival (2023. augusztus), enyhe csökkenést tapasztalunk. Az alszektorok közül a vendéglátás indexe stagnált éves összehasonlításban, míg a szálláshely-szolgáltatásé és az egyéb turisztikai szektoré csökkent. A méretcsoportok közül a 6-15 fős cégek kivételével mindegyik csoport indexe csökkent.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +4 ponton áll, mely azt mutatja, hogy nőtt a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Az elmúlt hónaphoz képest 8 ponttal javult az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan -1 pontot mértünk (az előző év azonos időszakához képest), mely azt jelenti, hogy a cégek alig változtatnak állományukon.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 22%-a növekedést, 11%-uk pedig visszaesést vár a vendég-éjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 18% vár vendég-forgalom növekedést, 30%-uk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 14%-a vár ügyfélforgalom növekedést, míg 27% visszaesést.

Admin

Forrás: VIMOSZ

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu