Ünnepi tál

Ünnepi tál

Hozzávalók: A páchoz: 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál őrölt feketebors és fűszerpaprika, 4 evőkanál mustár, 1 dl étolaj. 10 szelet sertéstarja, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, só, 1 kg krumpli, 3 dl étolaj, 3 szál sárgarépa, 1 karalábé, 15-15 dkg fehér-és zöldbab, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál liszt.

Az elkészítés előtti estén a páchoz való fűszereket: a borsot és paprikát összekeverjük, belepréseljük a fokhagymát, és a kiklopfolt húsokat beszórjuk vele. Egyik oldalukat mustárral is átkenjük, egymás tetejére halmozzuk, majd étolajjal meglocsoljuk, lefedjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Másnap a tarjaszeleteket a pácból kivéve átsózzuk, és forró étolajon mindkét oldalukon szép pirosra sütjük.

A krumplit héjában félpuhára főzzük, majd meghámozzuk, és enyhén átsózzuk. Félretesszük, hogy kihűljön.

A szalonnát vékony, kis szeletkékre felvágjuk, bőrkéjét leszedjük. A meghűlt krumplikba óvatosan, nehogy széttörjenek, mélyedéseket vágunk, ebbe tűzködjük a szalonna csíkokat. Amennyiben szükséges, utólag fogvájóval rögzíthetjük a széttört darabokat. Kiolajozott tepsibe egymás mellé tesszük, étolajjal meglocsoljuk a tetejüket is, majd előmelegített sütőbe toljuk, és szép pirosra sütjük.

Közben elkészítjük a zöldség köretünket. Ehhez először mindent megtisztítunk, majd a sárgarépát és karalábét közel egyforma hasábokra, a kétféle zöldbabot a szokásos darabokra felvágjuk. Egy kisebb lábosba tesszük a sárgarépát és karalábét, enyhén megsózzuk, kevés étolajat, és egy deci vizet öntünk alá, majd fedő alatt roppanósra pároljuk.

Egy másik edényben, szintén sós, olajos vízben a kétféle zöldbabot főzzük meg.

A vöröshagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és a hús visszamaradt pecsenyelevében sűrűn rázogatva átsütjük.

Ezután már a tálalás következik: a kisült tarjaszeleteket a megpirult, tűzdelt krumplikkal, a kétféle zöldkörettel, és a hagymakarikákkal együtt helyezzük az ünnepi tálra.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu