Babsaláta cigánykenyérrel

Babsaláta cigánykenyérrel

Hozzávalók: a salátához: 60 dkg levesben főtt bab, 1 füstölt csülök, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 5 gerezd fokhagyma, 3 lila hagyma, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál tejföl. A cigánykenyérhez: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, csipetnyi só.

A babsalátát akkor érdemes elkészíteni, amikor bablevest készítünk csülökkel. A levesből a megfőtt csülköt kivesszük, a leves levét leszűrjük úgy, hogy a babon is maradjon egy kevés.

A fokhagymát, lila hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.

Egy kisebb lábasban felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk rajta a lisztet és három gerezd fokhagymát. Hozzákeverjük a paprikát, majd a felmelegített bab levét ezzel a rántással besűrítjük.

Megvárjuk, amíg hűl egy kicsit. Ekkor keverünk hozzá még két gerezd fokhagymát, és az összeaprított lilahagymát. Végül tejföllel és ecettel ízesítjük.

A csülköt felszeleteljük.

A cigánykenyérhez az élesztőt csészébe morzsoljuk, csipetnyi sót és langyos vizet teszünk rá. Amikor megkelt, a liszt közepébe öntjük, és összekeverjük. Apránként annyi langyos vizet adunk még hozzá, hogy laza, jó állagú kenyértésztát kapjunk.

Addig dagasztjuk, amíg a táltól elválik. Ekkor letakarjuk, és langyos helyen fél órát kelesztjük.

Kizsírozott tepsiben kézzel elegyengetjük, ujjunkkal kicsit megnyomkodjuk, és szép színesre sütjük.

A babsalátát csülökkel és cigánykenyérrel fogyasztjuk. A romák a punyát nem szokták vágni, kézzel tördelik kisebb darabokra.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu