Marhapörkölt zsemlegombóccal

Marhapörkölt zsemlegombóccal

Hozzávalók: másfél kg marhalábszár, 5 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna és sonka, 20 dkg sertészsír, 2 teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál majoránna, 1 teáskanál só, darált házi paprika, 3 evőkanál őrölt paprika, fél paprika és paradicsom.

A zsemlegombóchoz: 5 tojás, 1 kávéskanál só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál sertészsír, 20 dkg zsemlemorzsa.

A vöröshagymát, szalonnát és sonkát kockákra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, lepirítjuk benne először a szalonnát és sonkát, majd a vöröshagymát is megdinszteljük benne. Rányomjuk a fokhagyma gerezdeket, és fedő alatt tovább pároljuk. A húst egyforma darabokra vágjuk, és átmossuk. A megpuhult hagymába beleforgatjuk, majd fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, majoránnával, és sóval. Összekeverjük, lefedjük, és addig pároljuk, míg levet ereszt.

Közben elkészítjük a zsemlegombócot. A tojásokat felütjük, sót, zsemlemorzsát, sertészsírt, apróra vágott petrezselymet, és szódabikarbónát adunk hozzá, majd az egészet kézzel összegyúrjuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle.

Amikor már majdnem teljesen megpuhult a pörköltünk, ízlés szerint fűszerezzük még, tehetünk bele csípős darált paprikát, fél paradicsomot és zöldpaprikát is. Összekeverjük, kevés vizet öntünk alá, és addig főzzük, míg a hús megpuhul.

Felöntjük fél liter vízzel, hogy a gombócokat bele tudjuk főzni. Beletesszük a zsemlegombócokat, majd további fél óráig fedő alatt főzzük, utána lezárjuk a lángot, és fedő alatt állni hagyjuk, hogy jól besűrűsödjön.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu