Baglasi betyárgombóc

Baglasi betyárgombóc

Hozzávalók: (6 főre) 12 szelet karaj, 24 szem aszalt szilva, 2 dl vörösbor, fél dl étolaj. 50 dkg vaddisznócomb, 7 gerezd fokhagyma, 3 vöröshagyma, 2 tojás, kis csokor tárkony, kis csokor kakukkfű, 2 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt fehérbors, só, 1 evőkanál sertészsír, 1,5 dl fehérbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 újhagyma, 2 evőkanál zsemlemorzsa. A panírhoz: 10 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa. A sütéshez étolaj.

A lehártyázott vadhúst felszeleteljük, hideg vízben kiáztatjuk.

A tárkonyt apróra szeljük. A vöröshagymát, fokhagymát kis kockákra vágjuk. A lecsepegtetett vaddisznószeleteket tálba tesszük, rászórjuk a vöröshagymát, fokhagymát, sót, 1 teáskanál őrölt fehér-és feketeborsot, az összevágott tárkonyt. Egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük a hússzeleteket, öntünk alá fehérbort, és alufóliával lefedve másfél óráig sütjük.

Az aszalt szilvát vörösborban megáztatjuk.

A karajszeleteket vékony, nagy szeletekre kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.

A petrezselyemzöldet, kakukkfüvet apróra, az újhagymát kockákra vágjuk, keverőtálba tesszük. A megpuhult, kicsit hűtött vadhúst le is darálhatjuk, de még jobb, ha egészen kis darabokra vágjuk, hogy a töltelékben mozaikszerű maradjon. A zöldfűszerekhez keverjük. Adunk hozzá két felvert tojást, és kevés zsemlemorzsát, majd összegyúrjuk.

Alufóliából háromszor akkora téglalapokat vágunk, mint a karajszeletek. Étolajjal átkenjük a közepét, és mindegyikre egy-egy szelet kiklopfolt húst helyezünk. Közepükre ötdekányi vadhúsos tölteléket halmozunk, ezekre két-két szem lecsepegtetett aszalt szilvát teszünk. A húsokat a fólia segítségével gombóccá formázzuk, szorosan feltekerjük, és lobogó forró vízben 15 percig főzzük. Ezután tálcára szedjük, és hagyjuk kihűlni.

Kicsomagoljuk, majd a gombócokat lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk.

Forró olajban szép pirosra sütjük.

Csipkebogyó, medvehagyma, vagy erdei gyümölcs mártással kínáljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu