Töltött fonott kalács sárgatúróval

Töltött fonott kalács sárgatúróval

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 4 dl sós víz, fél dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál sertészsír. A kalács kenéséhez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej, 1 evőkanál étolaj. A töltelékbe: 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 paprika, 4 főtt tojás, 25 dkg gomba, 10 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt paprika. A sárgatúróhoz: 1 liter zsíros tej, 8 tojás, 16 dkg cukor, csipetnyi só, 2 vaníliás cukor.

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt. Az élesztőt nem szükséges előre felfuttatni, elegendő, ha a tésztában megkel. A lisztet tálba készítjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, a langyos, sós vizet, a tojást, és jó alaposan kidolgozzuk. Kicsit keményebb tésztánk lesz, mint a kalácsoknál szokás, ezt lazítjuk még kevés sertészsírral. Amikor már ruganyos, sima a kalácsnak valónk, lelisztezzük, és konyharuhával letakarva fél óráig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A szalonnát kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük. Ráborítjuk a felaprózott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk benne. Ekkor beleöntjük a kockára vágott paprikát, a felaprított petrezselyemzöldet, gombát és fokhagymát. Addig sütjük, amíg a leve elpárolog. Ekkor fűszerezzük őrölt borssal, és paprikával. Kihűtjük, ezután keverjük csak hozzá a kis kockákra szelt kemény tojásokat, és ráreszeljük a sajtot is.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hat egyenlő részre vágjuk. Ezeket egyenként hosszúkás formára kisodorjuk. A tepsi méretének másfélszeresére nyújtsuk. A tészták széleit vizes ecsettel megkenjük, és gombás töltelékkel megtöltjük. Feltekerjük, és három rudat egymás mellé helyezünk. Az egyik végüket összeillesztjük, megvizezzük, és enyhén összenyomjuk. Kicsit aláhajtjuk, majd megfonjuk a kalácsot. A másik végét is megvizezzük, majd összenyomjuk a rudakat, és itt is aláhajtjuk.

Kizsírozott tepsibe helyezzük. A második kalácsot ugyanígy készítjük el.

Negyed óráig ezután is kelesztjük. Közben egy tojás sárgáját egy evőkanál tejjel és egy evőkanál étolajjal elkeverünk. Ezzel kenjük át a kalácsok tetejét. Kicsit vízzel is megspricceljük, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük. A sütőből kivéve ismét megvizezzük, és rézsútosan szeleteljük.

A sárgatúrót lehetőség szerint házi tejből készítsük, amit a kétféle cukorral felforralunk. A tojásokat lazán elhaboljuk a sóval, de hagyjuk kicsit darabosra, hogy szépen mutasson majd a túróban. A forrásban lévő tejbe borítjuk, és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg a túró és a savó szétválik. Egy lábasra szűrőt helyezünk, kibéleljük sűrű szövésű anyaggal, és ezen át lecsepegtetjük a savót. Amikor a java már az edénybe lefolyt, az anyagot összekötjük, és egy éjszakán át fakanálra kötve hagyjuk csepegni.

Másnap kivesszük, felszeleteljük, és a kalácshoz tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu