Bableves vakarccsal

Bableves vakarccsal

Hozzávalók: 30 dkg fehérbab, 3 marék csipetke tészta, 5 sárgarépa, 3 petrezselyem gyökere és zöldje, 1 vöröshagyma, 3 babérlevél, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 3-4 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 15 dkg szalonnabőr. A rántáshoz: 3 evőkanál folyós kacsazsír, 1 púpos evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 4 teáskanál őrölt paprika. A vakarcshoz: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 4 púpos evőkanál tejföl, 4 evőkanál zsír, 1 teáskanál só.

Az előző este beáztatott babról a vizet leöntjük. Fazékba borítjuk, felengedjük három liter vízzel, mellédobjuk a szalonna bőrkéket, 3 babérlevelet, a megtisztított vöröshagymát, és fedő alatt feltesszük főzni.

Közben előkészítjük a zöldségeket. A megmosott petrezselyem zöldjét cérnával összekötjük. A sárgarépát és petrezselyem gyökeret karikákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk.

A vakarcshoz kimérjük a lisztet, belekeverjük a sütőport, hozzáadunk egy tojást, teáskanálnyi sót, a kacsazsírt és a tejfölt. Ezeket addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll a tészta. Tíz percig pihentetjük, majd kizsírozott, liszttel megszórt tepsi aljában szétnyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és egy felvert tojással átkenjük. Közepes hőfokon, 20-30 perc alatt aranyló sárgára sütjük.

A fődögélő levesbe beledobjuk a petrezselyem zöldjét, és a felkarikázott zöldségeket. Csomborral, őrölt feketeborssal, és sóval ízesítjük. Átkeverjük, és amikor megpuhultak a zöldségek, a csipetkét is beleborítjuk.

Rántást készítünk hozzá. A felmelegített kacsazsírban enyhén megpirítjuk a lisztet, a tűzről félrehúzva fokhagyma nyomóval beletörjük a fokhagymát. Ezzel együtt egy percig sütjük, majd újra levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az őrölt paprikát. Belecsurgatjuk a levesbe, és összeforraljuk.

A kisült vakarcsot kockákra vágva kínáljuk a bableves mellé.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu