Kuglóf

Kuglóf

Hozzávalók: (3 kuglófhoz) 1,5 kg liszt, 1 liter tej, 10 dkg élesztő, 8 púpos evőkanál cukor, 2 egész tojás, 3 tojás sárgája, 2 dl aludttej (kefir), fél citrom leve, 5 dkg vaj, 30 dkg étcsokoládé, 1 dl rum, 20 dkg mazsola, 10 dkg sertészsír, 5 dkg kakaópor.

Egy nagy tálat meleg vízzel átöblítünk, hogy átlangyosodjon. Beleszitáljuk a lisztet. Két dl langyos tejbe 1 evőkanál cukrot keverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kevés liszttel megszórjuk, összekeverjük, és meleg helyen hagyjuk megkelni.

Közben egy pohárba felütünk 2 egész tojást, egy másikba pedig 3 tojás sárgáját teszünk. Mindegyiket villával habosra felverjük.

Az étcsokoládét lereszeljük. A mazsolát a rumban megáztatjuk.

A dagasztótálba szitált liszt egyik felébe egy kis mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfutott élesztőt. A kefirt is langyosan öntjük hozzá. 5 evőkanál porcukrot beleteszünk, és további egy evőkanállal elkeverünk a maradék langyos tejben.

Mindezekkel elkezdjük összeállítani a tésztát. Közben apránként adagoljuk bele a cukros, langyos tejet, a tojások sárgáját, a puha vajat.

A jól kidagasztott kuglóftésztát kétfelé választjuk, és mindegyiket 5 dekányi fagyos zsírral összedolgozzuk. Az egyik bucit egy másik tálban összegyúrjuk a reszelt csokoládéval, és a kakaóporral. Szükség esetén langyos tejjel lazíthatunk az állagán.

Két nagy fazékban vizet melegítünk, ezekre rakjuk a sárga és a barna tésztát. Konyharuhával, paplannal, párnával letakarjuk, hogy jó meleg helye legyen, és 30-40 percet pihentetjük.

Amikor már szépen feljött, akkor a csokis tésztába beledolgozzuk a beáztatott mazsola felét, 1 evőkanál porcukorral összekeverve. Háromfelé választjuk, és mindegyikből kisebb cipót formázunk. Lisztezett terítőre tesszük.

A világos tésztát is ugyanúgy háromfelé választjuk. Ezeket is a barnák mellé helyezzük, letakarjuk, és újabb 10 percet kelesztjük.

Közben három kuglófsütőt jó vastagon megkenünk zsírral.

A megkelt tésztákból először kisodrunk egy világosat, ráterítjük a megmaradt mazsola harmadát kevés porcukorral elmorzsolva, hogy a tésztát ne nedvesítse meg. Ráhelyezünk egy barna cipót, és együtt, egyforma téglalap nagyságúra kinyújtjuk. Hosszában feltekerjük, és úgy helyezzük a sütőformába. A másik két tésztát ugyanígy készítjük el. Még fél órát pihentetjük, tetejüket felvert tojással átkenjük, és csak ezután helyezzük az előfűtött kemencébe, vagy sütőbe.

Amikor elkészült, a tetejét hideg vízzel átmosdatjuk, és szeletelés előtt még megvárjuk, míg langyosra hűl.


Hasonló találatok

1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu