Mákos-túrós bobajka

Mákos-túrós bobajka

Hozzávalók: dupla adag tésztához: 1 kg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 tojás, só, 6 dl tej, 12 dkg margarin, fél dl étolaj. A tetejére: 15 dkg vaj, 20 dkg darált mák, 15 dkg porcukor, 25 dkg túró, só.

Egy deci tejbe cukrot, csipetnyi sót teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, meglangyosítjuk, és megvárjuk, míg megkel. A margarint felolvasztjuk egy deci tejjel, majd a többit is hozzáöntve átmelegítjük. A lisztet tálba tesszük, beleütjük a tojást, a felfutott élesztőt, és a vajas tejet. Ezt laza tésztává összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés langyos tejjel pótolhatjuk a folyadékot. Alaposan, felfelé húzogatva dagasszuk a tésztát, hogy jó sok levegő menjen bele, és szépen kidolgozott, hólyagos alapot kapjunk. Az étolajat is beletesszük, és még egyszer átgyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen addig pihentetjük, amíg kétszeresére szaporodik.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle. Ezeket rúddá megsodorjuk, és másfél centis kis darabkákra, bobajkákra vágjuk. Kizsírozott tepsibe hézagosan tegyük, hogy sülés közben tudjanak kicsit dagadni. Előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt zsemleszínűre sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, majd nagyobb tálba tesszük.

A vajat egy láboskában felhevítjük, és kevergetve addig sütjük, míg barnás színűre változik az alja, és kellemes illata lesz. A darált mákot porcukorral összekeverjük. A túrót áttörjük.

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A kihűlt bobajkákat ebben átforgatjuk, szűrőkanálban lecsepegtetjük, és azonnal tálba szedjük. Összekeverjük a pirított vajjal. Ízlés szerint cukros mákkal, vagy enyhén sózott túróval is fogyaszthatjuk. Készíthetjük párolt káposztával, azzal is nagyon finom.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu