Spárgás finom sütemény

Spárgás finom sütemény

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 evőkanál langyos tej, 1 dkg szalalkáli, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 7 dkg margarin. A tepsi előkészítéséhez margarin, liszt. Másfél kg spárga, 2 teáskanál só, 3 teáskanál cukor, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál rum, vagy aroma. 5 evőkanál liszt, fél liter tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 2 vaníliás cukor. A sütemény tetejére porcukor.

A langyos tejben feloldjuk a szalalkálit. A lisztet margarinnal tálba tesszük, beleütjük a tojást, öntünk hozzá porcukrot, és a szalalkális tejjel összeállítjuk a tésztát. Lisztezett deszkán három cipóra szétvágjuk, ezeket egyenként tepsi nagyságú, vékony lapokká sodorjuk. Margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsi aljába tesszük, széleit megigazítjuk, majd előmelegített sütőben egyenként kisütjük. Nagyon gyorsan, szinte öt perc alatt kisül egy tésztalap.

A töltelékhez először a megtisztított spárgát felkockázzuk, majd sóval, cukorral, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hűlni hagyjuk.

Egy láboskában kevés lisztet tejjel apránként elkeverünk, és sűrűre főzünk. Kavargatva kihűtjük.

A vajat a porcukorral, 2 vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beleütünk egy tojást. A besamel krémmel alaposan összedolgozzuk.

A kihűlt spárgát turmixgépben kevés rummal ízesítve összeaprítjuk, és a vajas krémhez adjuk. Megtöltjük vele a lapokat. Felét az alsó, a maradékot a második lapon elkenjük. Ráhelyezzük a harmadikat, óvatosan összenyomkodjuk, porcukorral meghintjük a tetejét. Néhány órai pihentetés után szeletelhető, de még jobb, ha csak másnap fogyasztjuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu