Csicseriborsó leves

Csicseriborsó leves

Hozzávalók: (8 főre) 50 dkg csicseriborsó, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 zellergumó, 1 vöröshagyma, 1 füstölt csülök, 3 krumpli, só, 4 babérlevél, kis csokor zeller-és petrezselyemzöld, 1 kávéskanál őrölt bors, 3 gerezd fokhagyma. A rántáshoz: 1 evőkanál zsír, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 kávéskanál őrölt paprika. A csipetkéhez 1 tojás, liszt. Tálaláshoz csípős paprika, ecet, tejföl.

A csicseriborsót a főzés előtt 36 órára, bő vízbe beáztatjuk. Ezt a folyadékot kiöntjük, a borsót leszűrjük.

A csülökről a húsos részeket levágjuk, és feldaraboljuk.

A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és petrezselymet karikákra, a zellert és krumplit kockákra vágjuk. Az összes zöldséget egy nagyobb fazékba tesszük. Ráborítjuk a csicseriborsót, hozzáadjuk a zeller-és petrezselyemzöldet, a babérlevelet, a felkockázott csülköt. Őrölt borssal, tisztított fokhagymával ízesítjük.

Négy liter vízzel felöntjük, és fedő alatt forralásig teljes lángon, majd azt mérsékelve kb. másfél órán át főzzük.

Közben a felütött tojáshoz annyi lisztet gyúrunk, hogy jó kemény tésztát kapjunk, ezt elcsipkedjük.

A rántáshoz egy serpenyőben zsírt olvasztunk, majd az apróra kockázott fokhagymát megsütjük benne. Liszttel is átpirítjuk, és rászórjuk a paprikát. Amikor elkevertük, felöntjük hideg vízzel, és a puhára főtt levest besűrítjük vele.

Ízlés szerint még sóval, borssal fűszerezhetjük. Tálalásnál csípős paprikát, ecetet és tejfölt teszünk mellé, és mindenki tetszés szerint fogyaszthatja.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu