Sokac köcsögös bab

Sokac köcsögös bab

Hozzávalók: (8 főre) 2,5 kg birkacomb, 50 dkg fekete virágbab, 3 nagyobb vöröshagyma, 2 paradicsom, 3 tv-paprika, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyem, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 4 db cseresznye paprika, 1 fej fokhagyma, 25 dkg füstölt szalonna, 1 kávéskanál őrölt kömény, 3 teáskanál őrölt feketebors, 3 babérlevél, ízlés szerint só, 3 púpos evőkanál őrölt paprika.

A babot előző este beáztatjuk, majd főzés előtt leszűrjük. A birkacombot alaposan lefaggyúzzuk, a húsos részeket lefejtjük róla, ezeket kockákra vágjuk.

A szalonnát is felaprózzuk, és ropogósra sütjük.

Parazsat készítünk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk. A paprikát, paradicsomot is felszeljük. A sárgarépát-petrezselymet kis karikákra daraboljuk.

Cserépedényünk aljába elsőként a kisült pörcöt öntjük a zsírral együtt. Erre rétegezzük a vöröshagyma, a paprika-paradicsom, a virágbab, a birkahús és a gyökérzöldségek felét. Ezt követően újra vöröshagyma, paprika, paradicsom, bab, hús, majd sárgarépa, petrezselyem, a megmaradt bab és vöröshagyma kerül az edénybe.

Felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje a korsó tartalmát. Fűszerezzük őrölt köménnyel, őrölt borssal, babérlevéllel, három gerezd zúzott fokhagymával, és feltesszük a parázs mellé főni.

Ilyenkor sót még nem teszünk hozzá, mert a szalonna ad magából elég sokat, lehetséges, hogy nem is kell hozzá só. Másfél óráig főzzük, ekkor teszünk rá egy púpos evőkanál őrölt paprikát, és további fél órát rotyogtatjuk.

Ezután jöhet a többi paprika a csípősekkel együtt, a megmaradt fokhagyma és a petrezselyemzöld is. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.

További fél óráig főzzük, ezután friss kenyérrel tálaljuk.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu