Fácánleves töltött derelyével

Fácánleves töltött derelyével

Hozzávalók: (15 főre) 3 fácán, 2 karalábé, 1 zellergumó, 2 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 paradicsom, 2 gomba, 3 petrezselyemgyökér, 2 paprika, 6 sárgarépa, 3 evőkanál só, 1 evőkanál egészbors, 1 csokor lestyán, metélőhagyma, petrezselyemzöld. A derelyéhez: 50 dkg liszt, 5 tojás, só, 1 csokor lestyán.

Egy nagyobb fazékba, bő vízbe beletesszük az alaposan megtisztított, átmosott fácánokat. Nem túl erős tűzre feltesszük melegedni. Amíg felforr, elkészítjük a derelye tésztáját. A lisztet négy tojással és kávéskanálnyi sóval összegyúrjuk. Deszkán is alaposan átdolgozzuk, majd folpackba csomagolva pihentetjük.

A felforrt leves habját leszedjük, és belehelyezzük a megtisztított zöldségeket. A vöröshagymának, fokhagymának csak a külső héját dobjuk el, a többit meghagyjuk, és mindegyiket keresztben félbevágjuk. A paprikát is kettészelve tesszük a fazékba. Teszünk hozzá egy-egy csokornyi snidlinget, lestyánt és petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval és borssal, majd ezekkel együtt lassú gyöngyözéssel legalább négy-öt órán át főzzük, de ha tehetjük, ezt az időt bátran kitolhatjuk nyolc-kilenc órára is.

Idő közben a megfőtt zöldségeket, és a húst is kiszedjük egy tálcára, ezeket a derelye töltelékéhez használjuk fel, a levest pedig leszűrjük.

A főtt zöldségeket csíkokra, majd kockákra vágjuk, a fácán lebőrözött, kicsontozott húsát kisebb darabokra csipkedjük, és ezt is felaprózzuk. Felszelt lestyánt keverünk hozzá, és már kész is a töltelékünk a derelyékbe.

Egy nagyobb lábasban egy evőkanál sóval vizet forralunk. Egy tojást felütünk, és villával felhabosítunk.

A megpihent tésztát újra átgyúrjuk, két cipót alakítunk belőle. Közel egyforma nagyságúra kisodorjuk őket, majd az egyiket tojásba mártott pogácsa szaggatóval bejelölgetjük. Ezek közepébe tölteléket halmozunk, majd ráhelyezzük a másik tésztát, gondosan összenyomogatjuk a zöldséges-húsos halmokat, majd kiszaggatjuk. Lobogó, sós vízben kifőzzük a derelyéket. A megmaradt tésztánkat vékonymetéltnek felvághatjuk, és azt is kifőzzük.

Ezekkel a betétekkel tálaljuk az aranyló színű, gyöngyöző fácánlevesünket.


1077 Budapest, Király u. 93. • +36 1 352 9804 +36 30 709 9726 • info@falusiturizmus.hu